چند نکته دربارهی جهانگیری کرونا ویروس
1ـ امپریالیستها، سرمایههای فرامرزی و بانکهای تجاریْ تمامی واردات و صادراتِ تولیداتِ کشاورزی، صنعتی، نظامی، فنآوری دیجیتال و پزشکی را در دنیا کنترل میکنند. اینها بحران جهان سرمایهداری را با جهانی شدن Covid-19 آمیختند تا طبقه کارگر، دهقانان، بیکاران (جوانان و افراد مسنتر)، پابرهنگان و زحمتکشان بهطور مضاعف بهای آن را در گورستانهای دستهجمعی و در بیمارستانهای فاقد تختهای مجهز پزشکی بپردازند. چرا بهطور مضاعف؟ برای اینکه هزینهی آن را (هزینهی بستری شدن) را قبل از شیوعِ کروناویروس پرداختهاند.
2ـ بحران سرمایهداری جهانی درحال حاضر، ادامهی بحرانهای حل نشدهی سالهای 70 و بخصوص غدههای چرکین سال های 80 قرنِ بیستم است که هماکنون آبسه زده و درحالِ ترکیدن است.
3ـ امپریالیسم آمریکا و بهدنبال آن بخشهای اروپایی، بانکداران (روشفیلدها و مانند آن) و بخصوص امپریالیسم منسجمِ چینْ کرونا را در دامنَش پروراند (البته ظهور آن در چین آغاز شد، این یک واقعیت است عدهای میگویند که تولید آن عمدی است، اما ما نمیدانیم. درهرصورت، عمدی یا غیرعمدی بودن آن بهنظر من مهم نیست). طرح مسئلهی عمدی و غیرعمدی بودن مشکلی را حل نمیکند؛ چرا که اینک بهیک اِپیدِمی جهانی تبدیل شده است. درحالِ حاظر کروناویروس بهانهای است تا از بحران خلاصی یابند که در عوض، قربانیهای میلیونی را بهانتظار میکشند، و این انتظار همان چیزی استکه امپریالیستها میخواهند. «حل بحران»، یعنی بهگردش انداختن دوبارهی سرمایه بعد از کشتار و برای حل بحران.
4ـ قربانبان این بحران فقط و فقط کارگران، کشاورزان، پابرهنهها، مردم زحمتکش و خردهبورژواها در سراسر دنیا هستند.
5ـ امپریالیستها (آمریکا، دولتهای پنهان در اروپا، بانکداران، روشفیلدها و.... چین و امپراتوران نفتی) دست در دست هم دادهاند تا کار را یکسره کنند، البته روسیه سرگرم مشکلات خارجی و بخصوص داخلی است و در حال حاضر تماشاگر است.
6ـ دولت سرمایهداری و منسجم چین هیچ راهی جز این ندارد که از دولت آمریکا دفاع کرده و آن را سرپا نگهدارد (در نکتهی شماره 15 دلایل آن را با چند مثال بیان میکنم)؛ البته دولت چین بهکمک ایران نیز خواهد آمد؛ اما این کمک در گروی بهوجود آمدن یک حکومت منسجم در ایران است. سپاه و ارتش ایران میتوانند پایههای آن باشند. درنهایت چینیها آمریکا را بهایران ترجیح خواهند داد. علتِ را در حجم صادراتِ چین بهآمریکا باید جستجو کرد: در طول پنج سالِ گذشته حجم صادراتِ چین بهآمریکا بهطور متوسط بالغ بر 400 میلیارد دلار در سال بوده است، در صورتیکه صادراتِ متوسطِ سالانهیِ آمریکا بهچین حتی به 130 میلیارد دلار هم نمیرسد (برای بررسی این ارقام بهاسنادِ بانکهای تجاری، و صادرات و وارداتِ کشورهای چین و آمریکا مراجعه کنید).
7ـ بحران سرمایههای برونمرزی و خانمانسوز قرن بیستویکم بهکروناویروس گره خورده است:
چرا؟ برای اینکه:
الف) بیم بحران برای نیروهای مولدهی فرسوده (افراد بازنشسته و مسن). و حل بحران توسط امپریالیستها و کشورهای سرمایهداری با کشتار کروناویروس؛
ب) علاوهبر تحمیل بیشتر فقر و افزایش شدت استثمار، تخریب روحیـروانی اقشار پایین و پابرهنهها در جهان و همچنین زمینهسازی برای تابعیت بیشتر آنها؛
پ) حذف تدریجی کارگران بیکار که سالهای زیادی بیکار بودهاند، و مردمی که دیگر در تولید شرکت ندارند و ضعف جسمی دارند؛ (هیتلر آنها را مستقیم حذف میکرد)؛
ت) درنتیجه: بهکارگیری جوانان بیکار و نیروهای مولد بعد از بحران.
8ـ نجات یافتگان کیستند[؟]: امپریالیستها و طبقات مرفه در سراسر دنیا نجات مییابند. بههمین خاطر است که کروناویروس بهتمامی دولتها و حکومتهای سرمایهداری نفع میرساند. تمامی دولتهای سرمایهداری آمار کشته شدههای خود را با درجات گوناگون پنهان میکنند، آنها با پنبه سر میبرند؛ البته در حال حاضر این پنبه همان کروناویروس است!
9ـ در حال حاضر بیش از یک میلیون و صدهزار نفر بهاین بیماری مبتلا شدهاند و بهگفتهی خودشان حدود 60 هزار نفر نیز مردهاند؛ یعنی، بیش از 5 درصد مبتلایان میمیرند. اگر طبق همین منوال پیش برویم و نتوانند کروناویروس را کنترل کنند تا دو ماه دیگردستِکم 6 میلیون نفر مبتلا و 300 هزار کشته بهجای خواهد ماند که بسیاری از آنها ایتالیایی، اسپانیایی، پرتقالی، ایرانی، عراقی، سوریهای، افغانی و آفریقایی خواهند بود. بنابراین، برای کنترل بیشتر کروناویروس و بحرانی که بهدنبال آن میآید، دولتهای دنیا (بخصوص آمریکا، چین و روسیه) میلیتاریزه خواهند شد. (البته روسیه در داخل خود را آماده کرده است).
10ـ تمام دولتهای منطقهای نیز میلیتاریزه خواهند شد (ایران بدش نمیاد، چرا که بلقوه میتواند).
11ـ آمریکا سردمدار این میلتاریزه شدن است؛ و چین و روسیه نیز آن را دنبال خواهند کرد.
12ـ دورهی جنگهای نیابتی درحال حاضر تمام شده است. نه تنها دوران جنگهای کلاسیک جهانی بهسر رسیده، بلکه بلوکبندیهای جهانی جنگ اقتصادی و تقسیم دنیا را با رفتن کروناویروس بار دیگرآغاز خواهند کرد.
13ـ جنگهای اقتصادی جوابگوی بحرانی نیست که بهدنبال بحران کروناویروس میآید.
14ـ دوران جنگ اقتصادی سابق نیز پررنگتر خواهند شد.
15ـ بهنظر من این قسمت (15) مهم است و رابطه مستقیم با قسمتهای (6) و (9) دارد. نه تنها جنگ سرد در قرن گذشته بهپایان رسید، حتی سازمانهای ضداطلاعاتی (مانند KGB، CIA و...) امروزه نیز دیگرکارآیی ندارند. چندین سال است که CIA نیمه وقت کار میکند. چرا؟ برایِ اینکه:
الف) بخشی از آنها که بازنشست شدهاند، شرکتهای بزرگ مشاورتی و ضداطلاعاتی در صنایع کلیدی و تولید انحصاری راهاندازی کردهاندد. جنگ اقتصادی در3 دههیِ اخیر این را ایجاب میکرد.
ب) بخش دیگر، نه تنها نیمه وقت کار نمیکنند، بلکه اضافهکاری هم دارند: اینها بخصوص کسان ویا مشاوران نظامی و ضداطلاعاتیِ صنایع نظامی هستند که درگذشته و در مواردی کودتاها را رهبری میکردند. درحال حاضر پیوند این جناحِ مشاورانِ نظامی با امپریالیسم آمریکا تنگاتر شده تا بتوانند هژمونی خود را بر جهان حفظ کرده و در راه میلیتاریزه کردنِ جهاناند تا برای تسهیل پیشرفتِ اقتصادیِ امریکا، درمقابل چین فعالانه و بُرّا عمل کنند.
پ) جناح سوم: این جناح از سازمان ضداطلاعاتی امریکا تا چندین سال پیش توانستند بهرهبری ناتو و امپریالیستهای اروپایی تمامیِ جنبشهای دموکراتیک را بهانحراف بکشند وبا ایجاد جنگهای غیرنیابتی (جنگ ایران و عراق) جنگهای مستقیم (حمله نظامی بهعراق، یوگوسلاوی سابق، افغانستان و لیبی) وجنگهای نیابتی (با بهوجود آوردنِ حزبالله، القاعده، داعش، حشدالشعبی، فاطمیون، الکتائب و غیره) باهمکاریِ امپراتوران متخاصمِ نفت در خاورمیانه میلیونها انسان را کشته، بیخانمان کرده، و بزرگترین کوچ تاریخ بشری را دامن بزنند. اما مشاوران نظامی 24 ساعته و اضافهکاری نیز دارند (این امر را میلیتاریزه شدن ایجاب میکند). حتی اگر چین از نظر اقتصادی زودتر از آمریکا از این بحران بیرون بیاد، راهی جز انتخاب کمک بهآمریکا نخواهد داشت.
ت) چین از نظر واردات صنایع تولیدی، نظامی، تجهیزات کشتیرانی و پزشکی بهآمریکا نیاز دارد (مراجعه کنید بهحجم واردات حیاتی چین از آمریکا).
ث) حجم صادرات مواد غذایی، محصولات کشاورزی و اخیراً چیپهای الکترونیکی، پوشاک و غیره ـسالانهـ بالغ بر 450 میلیارد دلار است و چین نیازمبرمی بهاین انباشت سرمایه دارد.
ج) در زمان ریگان و بعد از سال 1982 بهتدریج صادرات بیشتر چین بهآمریکا آغاز شد. در آن زمان آمریکا نیاز مبرمی داشت که نه تنها در صنایع غیرنظامی در آمریکا، بلکه در ژاپن، تایلند، اندونزی و... نیز سرمایهگذاری کند. (فراموش نکنیم که در آن زمان ژاپن و حتی آلمان تا حدودی تحت قیمومیت نظامی و بالنتیجه قیمومیت اقتصادی بودند. درست درهمین زمان است که قسمتی از بدهیهای آمریکا (بابت واردات از چین) بهصورت وام پذیرفته میشود (البته چین خود ـنیزـ بابت وامی که هرسال بهآمریکا میداد ذینفع بود).
*****
با توجه بهمطالب بالا و بخصوص قسمتهای 6، 9 و 15 میتوان چنین نتیجه گرفت که در رقابت تشدیدشوندهی بین آمریکا و چین، برگِ برنده در دستِ آمریکاست؛ بنابراین، بازهم میتوان پرسید: چرا؟ و جواب داد، برای اینکه:
اولاًـ در دهههای اخیر دولت آمریکا مالیات بر اجناس چینی را بالا برده و بهدنبال آن دولت چین نیز بهتدریج مالیات بر اجناس وارداتی آمریکایی را افزایش داده است. با توجه بهحجمِ وارداتِ آمریکا که تقریباً 4 برابرِ واردات چین از آمریکاست، میتوان گفت که امپریالیسم آمریکا 4 برابر بیشتر انباشتِ سرمایه خواهد داشت (در رابطه با دادوستد آمریکا با چین، البته کشورهایِ اروپایی، ژاپن و خاوردور را نباید فراموش کرد).
دوماًـ دولت ترامپ مالیات بر اجناس وارداتی را در مواردی 30 درصد اضافه کرده که میانگین آن را میتوان 26 درصد برآورد کرد. اخیراً دولت آمریکا سالانه بهطورمتوسط 470 میلیارد دلار اجناس چینی وارد کرده است. یعنی دولت آمریکا سالانه حداقل 122 میلیارد دلار کمتر بهچین میپردازد. اخیراً صادرات صنایع تولیدی (ماشینهای تولیدی)، تجهیزات کشتیرانی و نظامی و تجهیزات پزشکی وغیره بهچین از طرف دولت آمریکا سالانه بهطور متوسط 110 میلیارد دلار بوده است. با درنظر گرفتن حداکثرمالیات بهاجناس آمریکایی از طرف دولت چین، یعنی 25 درصد: دولت چین 27/5 میلیارد دلار کمتر بهآمریکا میپردازد.
سوماًـ با توجه بهمطالب (الف) و (ب) مذکور در بالا و حجم زیاد واردات اجناس چینی بهآمریکا (سالانه 470 میلیارد دلار)، و با در نظر گرفتن 26 درصد مالیات بهاجناس وارداتی از طرف آمریکا: دولت 122 میلیارد دلار کمتر بهچین پرداخته است؛ یعنی، امپریالیسم آمریکا سالانه 94/5 میلیارد دلار از دولت چین باج میگیرد. درصورتی که کل صادرات آمریکا بهچین سالانه بهطور متوسط 110 میلیارد دلار است. این بهاین معنی استکه دولت آمریکا قیمت 94/5 درصد کالاهای صادراتی بهچین را 100 درصد افزایش داده است و دولت چین نمیتواند مالیات براین اجناس وارداتی وضع کند. یعنی، میلیونها کارگر و دهقانان چینی سالانه توسط امپریالیسم آمریکا با کمک مباشران چینی (دولت سرمایهداری چین) بهبیگاری کشیده میشوند. این است نظام نوین بردگی در دهههای احیر قرن بیستویکم در جهان سرمایهداری و درونمرزی در چین. بنابراین، نباید فراموش کرد که آمریکا و چین در بحرانهای شدید اقتصادی در گذشته نیز دست همدیگر را گرفتهاند. دولت سرمایهداری چین همیشه فرشتهی نجات امپریالیسم آمریکا و دیگر امپریالیستهای اروپایی بوده و هست.
ـــــــــــــــــــــــــــــــ
[*] لازم بهتوضیح استکه انتشار این نوشته بهمعنای پذیرش شیوهی استدلال و آمارهای ارائه شدهی آن نیست. صرفنظر از شیوه استدلال که با شیوه استدلال معمول ما در سایت «رفاقت کارگری» تفاوت بسیاری دارد؛ اما مسئولیت درستیِ آمارهای ارائه شده نیز بهعهدهی نویسندهی نوشته است. نتیجه اینکه انگیزهی انتشار این نوشته، اساساً نگاه ضدامپریالیستی، ضدبورژوایی و جنبهی جانبدارانهی کارگری آن است.
--------------------------
نظر یکی از کاربران:
این نوشته حاوی نقاط قوت و ضعف و چند ادعاست. ادعاها مبتنی بر آمار و درک نویسنده و همچنین چشمانداز بحران و رفع آن است. من بهاین امر ورود نمیکنم. اما در خصوص موارد دیگر بهطور مختصر نکاتی را مینویسم.
نقاط قوت:
1ـ نقش امپریالیسم و بانکها و سرمایههای کلان در بحرانزایی و یافتن راهحل برجسته شده است.
2ـ هیچ توهمی در سرمایهداری بودن چین و روسیه ندارد. این امر بسیار مهم است، زیرا سرمایهداری محسوب نکردن روابط تولید در این کشورها، بهویژه چین، مبانی تحلیل را تغییرجهت اساسی میدهد.
3ـ بهجنگ میان سرمایهها و تلاش برای انتقال بحران بهکشورهای دیگر توسط امپریالیسم پرداخته است.
4ـ بهمتضررترین بخش جامعه بهدلیل شیوع ویروس کرونا یعنی کارگران و محرومان اشاره شده است.
اما نقاط ضعف :
میدانیم که رابطهی کار و سرمایه اصلیترین رابطه در تمام کشورها و جوامع است و دو قطب اصلی این رابطه، طبقات کارگر و سرمایهدار است. سرمایهداری پروسهی حداکثر کردن ارزش اضافی و سود بیشتر است.
در این سالها، فوران سرمایههای مالی و حتا سرگردان و روند نزولی نرخ سود، بحرانهای ذاتی سرمایهداری را برجسته و عیانتر کرده است و کشمکشهای دولتها، بهعنوان نمایندههای سرمایه عمیق و خونینتر شده است.
از آنجاکه تضاد منافع میان دو طبقه اصلی، طبیعتاً چشماندازهای متفاوتی پیشِ روی آنها قرار میدهد، هرگونه نادیده گرفتن این تضاد یا بیاهمیت پنداشتن آن نتایج سیاسی متفاوتی هم ارایه میکند.
برجسته کردن امپریالیسم از یک سو و ندیدن بورژوازی درون جوامع، ذهن را متوجه درکها و تحلیلهای قدیمی نادرست میکند که رشد روابط سرمایهداری را ناکافی میدانست و بنابراین پیگیر شکلگیری و تقویت بورژوازی [خودی] بود. درکی اشتباه که آثار مخرب آن هنوز بر طبقه کارگر سنگینی میکند.
یک مورد دیگر اینکه، برجسته دیدن امپریالیسم جهانی و نادیده گرفتن بورژوازیهای کوچک منطقهای، همچون ایران، در گسترش مرزهای سرمایه و جنگ دولتهای کوچک و بزرگ، یعنی سرمایههای کوچک و بزرگ، موجب شده است که بخشی از چپها مؤید سیاستهای منطقهای روسیه و ایران در سوریه شدند و حتا تا آنجا پیش رفتند که حزبالله لبنان را در مقابل اسراییل ستایش میکنند.
امیدوارم ساکت بودن مطلب در پرداختن بهنقش بورژوازی، بهعنوان نقطه ضعف اساسی از نظر من، حاصل مغفول ماندن از دید نویسنده گرامی بوده باشد.
ببخشید که بسیار مختصر و با عجله و در محل کار نوشتم و بنابراین امکان خطاهای نوشتاری و ویرایشی وجود دارد.
یادداشتها
خاطرات یک دوست ـ قسمت سیوسوم
چند پاراگرافِ آخر از قسمت سیودوم
ملاقات بههم خورد و تنها من توانستم بهمادرم در اندک فرصتی برسانم که چیزی نگوید. او که قبلها هم چندبار بازخواست شده بود، در پیگیریهای افسران زندان چیزی را بُروز نداده بود. من را هم بهوسیله معاون زندان و افسر مربوطه با تحدید، بازپرسی کردند و نتیجهای عایدشان نشد. ملاقات را قطع کردند. احمد م.ع. (برادر اسماعیل از اعدامیهای سیاهکل) که خودش هم در جریانات مسلحانه فعال و زندانی شده بود در جریان قرار گرفت. او مسئول مراجعه بهافسر نگهبان و حلوفصل موضوعات بند ما بود . وی بهاتفاق آقای حجری به«زیر هشت» رفتند و بهشدت بهرفتار افسر نگهبان اعتراض کردند و مورد بلعیدن چیزی از جانب مرا رد کرده بودند. با مداخلهی رئیس زندان و بهدستور او ملاقات غیرحضوری را دایر کرده و فقط یک دیده بوسی آخر را اجازه دادند. در داخل بند هم زمزمه اعتصاب و اعتراض پیش آمد که بهسرانجام نرسید. بهنظر میرسید همه چیز رفع و رجوع شده باشد. با توجه بهجوّ بند تعداد کمی از افراد در جریان جزئیات حادثه قرار گرفتند. این مورد توسط مسئول زیر هشت بند و آقای حجری مدیریت شد.
ادامه مطلب...خاطرات یک دوست ـ قسمت سیودوم
چند پاراگرافِ آخر از قسمت سیویکم
اولین تبعیدیها از هر دو زندان شماره چهار و سه همزمان فراخوانده شدند و بهزندان برازجان اعزام شدند. در زندان شماره سه قصر همهی زندانیان برای بدرقه بهراهرو آمدند و در دو طرف آن صف بستند. با ریتم «هو، هو، هوشی مین» (ضرب تب، تب، تب-تب تب) دست میزدند. افرادی که برای اعزام فراخوانده شده بودند، از انتهای صف بهسمت درِ بند (زیر هشت) حرکت میکردند و با تک تک افراد دست میدادند و روبوسی میکردند. برخی میگریستند و برخی یاران همرزمشان را در بغل گرفته، میفشردند. روحیه همه خیلی بالا بود و با پاسخ رفتاری و کلامی کسانیکه بهتبعبد برده میشدند، بهدرود میگفتند. شعارها از جمله اینچنین بود: «امید بهپیروزی آتی خلق قهرمان».
ادامه مطلب...خاطرات یک دوست ـ قسمت سیویکم
چند پاراگرافِ آخر از قسمت سیام
عبدالحسین، مهندس مکانیک و اهل لنگرود؛ مردی دانا و کم صحبت، اما طنزگو بود. او ازهمهی افراد این گروهِ محاکمه مسنتر بود. برادرش عبدالرضا بیشتر در سایه قرار داشت.
عباس، دانشجوی رشتهی دامپزشکی بود. او را از بیرون زندان میشناختم. زمانیکه عباس تحت تعقیب و فراری بود، مدتی با ما زندگی میکرد. رابطه ما از طرف او و من لو نرفته بود. خیلی کتک خورده بودم که ارتباطات و اطلاعاتم را بگویم. از ارتباطهای من، فریبرز و احمد با اسم مستعار گفته شده بودند. فریبرز هفتهی قبل از من دستگیر شده بود و احمد حدود سه سال بعد دستگیر شد.
سی سال بعد، از احترام و اعتبار اجتماعی عباس در ایلام و اصفهان باخبر شدم. من اینطور خبر شدم که «او که در زندان بهلحاظ روحی آسیب دیده بود.» شاید هم بهاین نتیجه رسیده بود که با مبارزهی مسلحانه و سیاسی خداحافظی کند.»
ادامه مطلب...خاطرات یک دوست ـ قسمت سیام
چند پاراگرافِ آخر از قسمت بیستمونهم
البته غلام بعد از این مواجهه و توضیح خبری برایم شرح داد که لازم بوده اصل مسئله را با چند نفر درمیان میگذاشته و از این دو نفر برای تمایل بهمشارکت سئوال میکرده که حاضر بهفرار هستند؟ هر دو نپذیرفته بودند، اما عضو سلول یک (کسی که خبر را بهما میداد و علی را هم بهشهادت میگرفت) ضمن آرزوی موفقیت، قبول نکرده بود. ولی شخص سلول دیگر اساساً چنین اقدامی را ناموفق و بهشدت برعلیه جو زندان و در جهت تشدید سرکوب ساواک دیده بود. اما گویا غلام نتوانسته بود که مصلحتی با وی موافقت کند و ذهن او را از این ماجرا پَرت کند. مثلاً خودش را مجاب و موافق با ادله وی نشان دهد. شاید هم با وی بحث کرده بوده که من نمیدانم. در واقع، این رفیق ما حرکت را یک جوری «وِتو» کرده بود. اما موجبی برای کسی ایجاد نکرده بود. آن روز و آن شب همه جا را دو بار توسط مسئول بند بازدید کردند. مسئول نگهبان تذکر داد که درِ اتاقها(سلولها) اصلاً بسته نشود.
ادامه مطلب...خاطرات یک دوست ـ قسمت بیستونهم
چند پاراگرافِ آخر از قسمت بیستموهشتم
......
بیژن (هیرمنپور) با من مرتب وقت میگذاشت و برایم از تجارب و دانستههایش با دقت و گسترده میگفت. این پیوند گرچه بنا بر حادثهی جدایی ما ازهم و انتقال من از قزل قلعه دیری نپائید، اما عمق تأثیرات او را میتوانم بهیاد بیاورم که در تشخیصهای بعدی و انتخابهای آتیام تعیینکننده بود. وقتی از مجاهدین و رجوی صحبت شد، او برایم از احساس عمومی در دانشکده حقوق نسبت بهوی گفت: «در میان جمع دانشجویان شخصی مشکوک و غیرقابل اطمینان بود.» جز برخی از حداقلهای ارتباطی، همه از او دوری میکردند. و این گویا نه تنها از تیپ شخصیت و منشهای رفتاری نامتعارف او، بلکه از نگاهی نیز متأثر بود که «مییپنداشتند ساواکی است.»
ادامه مطلب...* مبارزات کارگری در ایران:
- فیل تنومند «گروه صنعتی کفش ملی»- قسمت دوم
- فیل تنومند «گروه صنعتی کفش ملی»
- بیانیه شماره دوم کمیته دفاع از کارگران اعتصابی
- تشکل مستقلِ محدود یا تشکل «گسترده»ی وابسته؟!
- این یک بیانیهی کارگری نیست!
- آیا کافکا بهایران هم میرود تا از هفتتپه بازدید کند !؟
- نامهای برای تو رفیق
- مبارزه طبقاتی و حداقل مزد
- ما و سوسیال دمکراسی- قسمت اول
- تجمع اول ماه می: بازخوانی مواضع
- از عصیان همگانی برعلیه گرانی تا قیام انقلابی برعلیه نظام سرمایهداری!؟
- ائتلاف مقدس
- وقتی سکه یک پول سیاه است!
- دو زمین [در امر مبارزهی طبقاتی]
- «شوراگراییِ» خردهبورژوایی و اسماعیل بخشی
- در مذمت قیام بیسر!
- هفتتپه، تاکتیکها و راستای طبقاتی
- تقاضای حکم اعدام برای «جرجیس»!؟
- سکۀ ضرب شدۀ فمنیسم
- نکاتی درباره اعتصاب معلمان
- تردستی و تاریخ، در نقد محمدرضا سوداگر و سید جواد طباطبایی
- دختران مصلوب خیابان انقلاب
- «رژیمچنج» یا سرنگونی سوسیالیستی؟!
- هفتتپه و پاسخی دوستانه بهسؤال یک دوست
- اتحادیه آزاد در هفتتپه چکار میکند؟
- دربارهی جنبش 96؛ سرنگونی یا انقلاب اجتماعی!؟
- دربارهی ماهیت و راهکارهای سیاسیـطبقاتی جنبش دیماه 96
- زلزلهی کرمانشاه، ستیز جناحها و جایگاه چپِ آکسیونیست!؟
- «اتحادیه مستقل کارگران ایران» از تخیل تا شایعه
- هزارتوی تعیین دستمزد در آینه هزارتوی چپهای منفرد و «متشکل»
- شلاق در مقابله با نوزایی در جنبش کارگری
- اعتماد کارگران رایگان بهدست نمیآید
- زحمتکشان آذری زبان در بیراههی «ستم ملی»
- رضا رخشان ـ منتقدین او ـ یارانهها (قسمت دوم)
- رضا رخشان ـ منتقدین او ـ یارانهها (قسمت اول)
- در اندوه مرگ یک رفیق
- دفاع از جنبش مستقل کارگری
- اطلاعیه پایان همکاری با «اتحاد بینالمللی در حمایت از کارگران در ایران»
- امضا برعلیه «دولت»، اما با کمک حکومتیان ضد«دولت»!!
- توطئهی خانه «کارگر»؛ کارگر ایرانی افغانیتبار و سازمانیابی طبقاتی در ایران
- تفاهم هستهای؛ جام زهر یا تحول استراتژیک
- نه، خون کارگر افغانی بنفش نیست؟
- تبریک بهبووورژواهای ناب ایرانی
- همچنان ایستاده ایم
- دربارهی امکانات، ملزومات و ضرورت تشکل طبقاتی کارگران
- من شارلی ابدو نیستم
- دربارهی خطابیه رضا رخشان بهمعدنچیان دنباس
- قطع همکاری با سایت امید یا «تدارک کمونیستی»
- ایجاد حزب کمونیستی طبقهی کارگر یا التجا بهنهادهای حقوقبشری!؟
- تکذیبیه اسانلو و نجواهای یک متکبر گوشهنشین!
- ائتلافهای جدید، از طرفداران مجمع عمومی تا پیروان محجوب{*}
- دلم برای اسانلو میسوزد!
- اسانلو، گذر از سوءِ تفاهم، بهسوی «تفاهم»!
- نامهی سرگشاده بهدوستانم در اتحاد بینالمللی حمایت از کارگران
- «لیبر استارت»، «کنفرانس استانبول» و «هیستادروت»
- «لیبر استارت»، «سولیداریتیسنتر» و «اتحاد بینالمللی...»
- «جنبش» مجامع عمومی!! بورژوایی یا کارگری؟
- خودشیفتگی در مقابل حقیقت سخت زندگی
- فعالین کارگری، کجای این «جنبش» ایستادهاند؟
- چکامهی آینده یا مرثیه برای گذشته؟
- کندوکاوی در ماهیت «جنگ» و «کمیتهی ضدجنگ»
- کالبدشکافی یک پرخاش
- توطئهی احیای «خانهکارگر» را افشا کنیم
- کالبدشکافیِ یک فریب
- سندیکای شرکت واحد، رفرمیسم و انقلاب سوسیالیستی
* کتاب و داستان کوتاه:
- دولت پلیسیجهانی
- نقد و بازخوانى آنچه بر من گذشت
- بازنویسی کاپیتال جلد سوم، ایرج اسکندری
- بازنویسی کاپیتال جلد دوم، ایرج اسکندری
- بازنویسی کاپیتال جلد اول، ایرج اسکندری
- کتاب سرمایهداری و نسلکشی ساختاری
- آگاهی طبقاتی-سوسیالیستی، تحزب انقلابی-کمونیستی و کسب پرولتاریایی قدرت...
- الفبای کمونیسم
- کتابِ پسنشینیِ انقلاب روسیه 24-1920
- در دفاع از انقلاب اکتبر
- نظریه عمومی حقوق و مارکسیسم
- آ. کولنتای - اپوزیسیون کارگری
- آخرین آواز ققنوس
- اوضاعِ بوقلمونی و دبیرکل
- مجموعه مقالات در معرفی و دفاع از انقلاب کارگری در مجارستان 1919
- آغاز پرولترها
- آیا سایهها درست میاندیشند؟
- دادگاه عدل آشکار سرمایه
- نبرد رخساره
- آلاهو... چی فرمودین؟! (نمایشنامه در هفت پرده)
- اعتراض نیروی کار در اروپا
- یادی از دوستی و دوستان
- خندۀ اسب چوبی
- پرکاد کوچک
- راعش و «چشم انداز»های نوین در خاورسیاه!
- داستان کوتاه: قایق های رودخانه هودسون
- روبسپیر و انقلاب فرانسه
- موتسارت، پیش درآمدی بر انقلاب
- تاریخ کمون پاریس - لیسا گاره
- ژنرال عبدالکریم لاهیجی و روزشمار حمله اتمی به تهران
* کارگاه هنر و ادبیات کارگری
- شاعر و انقلاب
- نام مرا تمام جهان میداند: کارگرم
- «فروشنده»ی اصغر فرهادی برعلیه «مرگ فروشنده»ی آرتور میلر
- سه مقاله دربارهی هنر، از تروتسکی
- و اما قصهگوی دروغپرداز!؟
- جغد شوم جنگ
- سرود پرولتاریا
- سرود پرچم سرخ
- به آنها که پس از ما به دنیا می آیند
- بافق (کاری از پویان و ناصر فرد)
- انقلابی سخت در دنیا به پا باید نمود
- اگر کوسه ها آدم بودند
- سوما - ترکیه
- پول - برتولت برشت
- سری با من به شام بیا
- کارل مارکس و شکسپیر
- اودسای خونین
* ترجمه:
- رفرمیستها هم اضمحلال را دریافتهاند
- .بررسی نظریه انقلاب مداوم
- آنتونیو نگری ـ امپراتوری / محدودیتهای نظری و عملی آتونومیستها
- آیا اشغال وال استریت کمونیسم است؟[*]
- اتحادیه ها و دیکتاتوری پرولتاریا
- اجلاس تغییرات اقلیمیِ گلاسکو
- اصلاحات اقتصادی چین و گشایش در چهلمین سال دستآوردهای گذشته و چالشهای پیشِرو
- امپراتوری پساانسانی سرمایهداری[1]
- انقلاب مداوم
- انگلس: نظریهپرداز انقلاب و نظریهپرداز جنگ
- بُرهههای تاریخیِ راهبر بهوضعیت کنونی: انقلاب جهانی یا تجدید آرایش سرمایه؟
- بوروتبا: انتخابات در برابر لوله تفنگ فاشیسم!
- پناهندگی 438 سرباز اوکراینی به روسیه
- پیدایش حومه نشینان فقیر در آمریکا
- پیرامون رابطه خودسازمانیابی طبقه کارگر با حزب پیشگام
- تأملات مقدماتی در مورد کروناویروس و پیآیندهای آن
- تاوان تاریخی [انقلابی روسیه]
- تروریسم بهاصطلاح نوین[!]
- جنبش شوراهای کارخانه در تورین
- جنبش مردم یا چرخهی «سازمانهای غیردولتی»
- جوانان و مردم فقیر قربانیان اصلی بحران در کشورهای ثروتمند
- چرا امپریالیسم [همواره] بهنسلکشی باز میگردد؟
- دستان اوباما در اودسا به خون آغشته است!
- رهایی، دانش و سیاست از دیدگاه مارکس
- روسپیگری و روشهای مبارزه با آن
- سرگذشت 8 زن در روند انقلاب روسیه
- سقوط MH17 توسط جنگنده های نیروی هوائی اوکراین
- سکوت را بشکنید! یک جنگ جهانی دیگر از دور دیده میشود!
- سه تصویر از «رؤیای آمریکایی»
- سه مقاله دربارهی هنر، از تروتسکی
- شاعر و انقلاب
- فساد در اتحادیههای کارگری کانادا
- فقر کودکان در بریتانیا
- قرائت گرامشی
- کمون پاریس و قدرت کارگری
- گروه 20، تجارت و ثبات مالی
- لایحه موسوم به«حق کار»، میخواهد کارگران را بهکشتن بدهد
- ماركس و خودرهایی
- ماركسیستها و مذهب ـ دیروز و امروز
- مانیفست برابری فرانسوا نوئل بابوف معروف بهگراکوس[1]
- مجموعه مقالات در معرفی و دفاع از انقلاب کارگری در مجارستان 1919
- ملاحظاتی درباره تاریخ انترناسیونال اول
- ممنوعیت حزب کمونیست: گامی به سوی دیکتاتوری
- نقش کثیف غرب در سوریه
- نگاهی روششناسانه بهمالتیتود [انبوه بسیارگونه]
- واپسین خواستهی جو هیل
- واپسین نامهی گراکوس بابوف بههمسر و فرزندانش بههمراه خلاصهای از زندگی او
- ویروس کرونا و بحران سرمایه داری جهانی
- یک نگاه سوسیالیستی بهسرزمینی زیر شلاق آپارتاید سرمایه