واپسین خواستهی جو هیل
لینک دانلود موسیقی واپسین خواستهی جو هیل
وصیت من انتخاب سادهای است
چراکه چیزی برای تقسیم ندارم
خویشاوندانم از گریه و زاری بینیازند
خزه بهسنگ غلتان نمیچسبد
اما پیکرم؟ آه، اگر امکان انتخاب داشتم
آن را بهخاکستر تبدیل میکردم
و اجازه میدادم نسیم̊ شادی آن را بهآسمان بپاشد
تا خاکسترم بهجایی برسد که گلها [دوباره] میرویند
شاید چند گل پژمرده شوند اما بعد
برخیزند و دوباره برویند
این واپسین و آخرین خواسته من است
برای همهی شما آرزوی سعادت دارم{1}
جو هیل
یادداشت مترجم[1]
در شرایطیکه آرمانگرایی طبقاتی و تاریخی در مقابل پراگماتیسم، فردیت و منافع خصوصی رنگ میبازد؛ نگاه دوباره بهزندگی، واپسین خواسته و تداومِ حقیقت اجتماعیـطبقاتی جو هیل ـشایدـ بتواند نقش تلنگر بهوجدانهای چرتآلودهی بسیاری از کارگران را ایفا کند.
مقالهی زیر از جمله نشانگر این استکه اگر جسم جو هیل را کشتند، اما حقیقتِ زندگی او ـهمانطور که در واپسین نوشتهاش خواسته بودـ تداوم یافت؛ و درعرصههای مختلف شکوفا شد. این تداوم (گرچه با پیچشهای ـگاه تند و گاه آرامـ بهراست)، اما در پیکرهی باور، هنر، اندیشه یا مبارزهی مستقیم طبقاتی ـهربارـ جان تازهای گرفته است. جنبش کارگری در ایران و رهبران و فعالین آن بهچنین تداومی دست نیافتند. این درصورتی استکه نهادها، افراد و اندیشههای سیاسی در ایران (بدون این که بهارزش آنها بپردازیم) کمابیش تداوم و پیوستار داشتهاند. بهراستی چرا نهادها و افراد سیاسی در ایران از نوعی تداوم و بقا برخوردارند؛ اما نهادها و رهبران جنبش کارگری بهمحاق فراموشی سپرده میشوند؟
******
جو هیل [Joseph Hillstrom, Joel Hagglund] فعال کارگری سوئدیـآمریکایی، ترانهسرا و عضو «کارگران صنعتی جهان»(IWW) در سال 1915 پس از یک محاکمهی جدالآمیز و جنجالآفرین [در واقع، بهجرم سازماندهی مبارزات کارگری]{2} اعدام شد.
جو هیل از همان هنگامیکه در سال 1902 بهعنوان کارگر مهاجر در ایالات متحدهی آمریکا پذیرفته شد، [در جستجوی کار] حرکتی را از نیویورک شروع کرد که با عبور از کلیولند و اوهایو، سرانجام بهسواحل غربی منتهی گردید. او بههنگام زلزلهی 1906 در ایالت کالیفرنیا و شهر سانفرانسیسکو بود. جو هیل در سال 1910 ، هنگامیکه در اسکلهی سانپدرو (واقع در ایالت کالیفرنیا) کار میکرد، به[جنبش] «کارگران صنعتی جهان»{3} پیوست؛ و در اواخر سال 1910 طی نامهای بهروزنامهی «کارگران صنعتی جهان» خودرا بهعنوان یکی از اعضای لوکال اورِگون (واقع در پورتلند) معرفی کرد.
افزایش اعتبار درIWW و سفرهای گستردهی جوهیل ـبههمراه سخنرانی، تصنیف ترانههای سیاسی و نیز سرودن اشعار طنزـ برای او این امکان را فراهم آورد تا کارگران را زیر پرچم «کارگران صنعتی جهان» متشکل کند. ترانههای جو هیل اغلب از ملودیهای مشهور و باب روز اقتباس میشدند. عبارت «خیال واهی» ["pie in the sky"] که در ترانهی «واعظ و برده» از آن استفاده شده، تقلیدِ طنزآمیزی از سرود مذهبی «دلبندم خداحافظ، خداحافظ» است. ترانههای دیگر جو هیل که ارزش یادآوری دارند: «آسمان جُل» [The Tramp]، «قدرت در تشکل کارگری است» [There is Power in the Union]، «دختر یاغی»[Rebel Girl] و «کیسی جونز» [Casey Jones] از مجموعهی «اتحادیه اعتصابشکنان» [Union Scab] است.
جو هیل کارگر دورهگردی بود که در جستجوی کار از این قطار باری بهآن قطار باری جست میزد و گرداگرد غرب میچرخید. او در اوایل سال 1914 کاری در معدن نقرهی کینگ در پارک سیتی (واقع در ایالت یوتا) پیدا کرد که فاصلهی چندانی از شهرِ سالت لیک سیتی [شهرِ دریاچهی نمک Salt Lake City] ندارد.
در دهم ژانویه 1914 جان جی. موریسون و پسرش آرلینگ توسط دو نفر مزاحم مسلحی که صورتشان را با دستمال قرمز پوشانده بودند، در مغازهی قصابی خودشان (واقع در سالت لیک سیتی) کشته شدند. آرلینگ قبل از اینکه کشته شود، با تفنگی که از پشت پیشخوان برداشته بود، یکی از مردان نقابدار را زخمی کرده بود. ازآنجاکه هیچچیزی از مغازه دزدیده نشده بود، پلیس در ابتدا فکر کرد که مسئله بهانتقامگیری برمیگردد. موریسیونِ پدر از افراد پلیس بود و احتمالاً دشمنان فراوانی برای خودش درست کرده بود.
در غروب همانشب جو هیل، زخمی در اثر گلوله، در آستان خانهی دکتر محلی ظاهر شد. او گفت که در جریان مشاجره بهخاطر یک زن، که از افشای نام او امتناع میکرد، زخمی شده است. دکتر [بهپلیس] گزارش داد که هیل مسلح بهتپانچه بود.
با توجه بهگذشتهی موریسون بهعنوان افسر پلیس، در ابتدا چندین مرد که توسط او بازداشت شده بودند، مظنون واقع شدند. قبل از اینکه هیل متهم بهقتل شود و بههمین جرم مورد محاکمه قرار بگیرد، 12 نفر دستگیر شده بودند. یک دستمال قرمز در اطاق هیل پیدا شد. تپانچهای که ادعا میشد بههیل تعلق دارد، در مطب دکتر پیدا نشد.
هیل قاطعانه گفت که درگیر سرقت و قتل موریسیون نبوده است. او گفت که وقتی مورد اصابت گلوله قرار گرفت، دستهایش [بهعلامت تسلیم] بالای سرش قرار داشت؛ و بهنظر میرسید که سوراخ ناشی از اصابت گلوله نیز ـحدود یازده سانتیمتر پایینتر از زخم گلوله در پشت اوـ ادعای او را تأیید میکند. [گرچه] هیل در دادگاه از خودش دفاع نکرد؛ اما وکلای او تذکر دادند که چهار نفر در همان شب در سالت لیک سیتی بهخاطر اصابت گلوله مورد معالجه قرار گرفتهاند، و عدم سرقت و همچنین عدم آشنایی هیل با موریسیون وجود انگیزهی قتل در مورد او را منتفی میکند.
دادستان نیز بهنوبهی خود یک دوجین شاهد عینی درست کرد که میگفتند: قاتل بهجو هیل شباهت دارد. یکی از این شاهدان عینی مرلین موریسیون 13 ساله (فرزند و برادر مقتولین) بود که در اولین دیدارش با هیل گفت که «او بههیچوجه شبیه قاتل نیست»، اما بعداً هیل را بهعنوان قاتل شناسایی کرد. [بدینترتیب]، هیئت منصفه طی فقط چند ساعت هیل را بهجرم قتل محکوم کرد.
در رابطه با اتهامِ قتل̊ بهطور گستردهای شایع شده بود که هیل در شب حادثه با یک زن شوهردار در یک بستر خوابیده بود. [با این وجود] هیل از تأیید این داستان پوشیده در پردهی اسرار امتناع کرد؛ چراکه در شرایط ایالت یوتا در سال 1914 نام بردن از آن زن میتوانست مایه بدنامی او را فراهم کند و زندگیاش را بهخطر بیندازد. [ایالت یوتا تحت کنترل فرقهی مذهبی بسیار سختگیر مورمونها قرار داشته و دارد ـ م]
درخواست تجدیدنظر از دادگاه عالی ایالت یوتا مورد قبول واقع نشد. هیل در نامهای که بهدادگاه نوشت، همچنان حق دادگاه در مورد Luisterenجستجوی منشأ زخم خود را نپذیرفت؛ و [بدینترتیب] هیچ شکی باقی نگذاشت که قضات دادگاه عالی حکم دادگاه بدوی را تأیید میکنند. رییس دیوان عالی (دانیل استراپ) نوشت که زخمِ غیرقابل توضیح هیل «یک علامت مشخصه» است و «مدافعین نباید در رابطه با استنتاج طبیعی و معقول از این زخم ساکت بمانند».
هیل در مقالهای که در یکی از روزنامهی سوسیالیست بهنام «درخواست معقول» [to Appeal Reason] منتشر کرد، نوشت: «بهخاطر اهمیت آقای موریسون میبایست "بز" (یعنی: سپر بلای دیگران) بود و محکوم شد؛ زیرا آنها فکر میکنند که یک ولگردِ تنها، یک سوئدی، و از همه بدتر یکی از اعضای IWWهیچگونه حقی برای زندگی ندارد، و بنا بهمقررات جاری [میبایست] بهعنوان "بز" انتخاب شود».
پروندهی جو هیل بهیک موضوع مطبوعاتی وسیع تبدیل شد. رئیس جمهور وُدرو ویلسون، نویسندهی کر و لال هلن کلر و مردم سوئد ـهمگیـ [بهنوعی] بخشش جو هیل را خواستار شدند. این طلب بخشش همگانی توجه اتحادیههای بینالمللی را جلب کرد و این انتقاد مطرح شد که محاکمه عالانه نبوده است{4}.
شب قبل از اعدام، حدود ساعت 10، جو هیل وصیتنامهاش را از لای میلهها بهنگهبان زندان تحویل داد.
گیبس اسمیت زندگینامه نویس جو هیل (در کتابی بههمین نام) مینویسد: همان شب حمایتکنندگان هیل در سیاتل استشهادی را بهوکیل او تحویل دادند. ویلیام باسکی بهعنوان شاهد نوشته بود که او در همان شبی که قتل اتفاق افتاد، برای مدت چندین ساعت همراه هیل بوده و بههمراه او در شهر دیگری کار میکردند؛ او گفت که هیل بیگناه است. [گرچه] تناقضاتی در داستان وجود دارد؛ اما تلگرام برای فرماندار یوتا فرستاده شد. فرماندار یوتا از پلیس سیاتل خواست که باسکی را دستگیر کند. پلیس سیاتل از این کار امتناع کرد. صبح روز بعد مقامات زندان از هیل پرسیدند که آیا او باسکی را میشناسد. پاسخ جو هیل منفی بود. مقامات چنین نتیجه گرفتند که باسکی دروغ میگوید و هیل باید طبق برنامه اعدام شود.
گیبس اسمیت چنین ادامه میدهد:
هیل در ساعت 5 صبح، روز جمعه 19 نوامبر، از خواب بیدار شد. کنش و واکنشهای آن روز هیل فضای اسفانگیزی را ایجاد کرد که نشان دهندهی چند ماه آخر زندگی او بود. روز قبل بههیل یک جارو داده بودند تا سلولش را تمیز کند. وقتیکه هیل در صبح جمعه از خواب بیدار شد، دستهی جارو را از وسط شکست، پتوی رختخواباش را طوری جر داد تا بهشکل رشتههای نوار دربیاید، نوارهای جدا شده از پتو را چنان بهدور میلههای درِ سلول بست که کسی نتواند آن را باز کند، آنگاه تشک خودرا در مقابل درِ سلول قرار داد. هنگامیکه نگهبانها سعی کردند تا موانع پشت در را پس بزنند، هیل با نوک تیز چوب شکستهی جارو بهآنها ضربه وارد میآورد. نگهبانها چندین دستهی جارو را شکستند و شروع کردند بهضربه زدن بههیل. هنگامی که یکی از نگهبانها تلاش میکرد تا موانع پشت در را کنار بزند، دیگری با دستهی جارو بهشکم هیل میکوبید تا او را بهعقب سلول براند. [اما] هیل دستهی جارو را از نگهبان قاپ زد و بهدو اسلحه مجهز شد. بنا بهگزارش رونامهی سالت لیک هرالدِ جمهوریخواه این دوئل عجیب بهآن اندازه طول کشید تا دو نگهبان هیل خونین و مالین شوند. دوئل هنوز در جریان بود که کلانتر کُرلِس آمد که هیل را از سلولش ببرد.
وقتیکه کلانتر نزدیک شد، هیل دست از مبارزه برداشت. کُرلِس که رابطهی دوستانهای را با هیل ایجاد کرده بود، گفت: «جو همهی این کارها مزخرفه».
هیل پاسخ داد: «منظورت چیه»؟
کُرلِس گفت: «تو قسم خوردی که مثل یک مَرد بمیری».
هیل ابتدا ساکت ماند و بعد گفت: خوب همینطوره، اما تو نمیتونی یک انسان را بهخاطر مبارزه برای زندگی سرزنش کنی».
مرد محکوم را از سلول خود برداشتند و بهحیات زندان فرستادند. جوخهی آتش در کارگاه آهنگری، پنهان در پسِ یک پارچهی برزنتی گلدار ـبا پنج سوراخ برای لولههای تفنگـ برپا شده بود. چهارتا از تفنگها گلوله داشت ـ یکی هم خالی بود. هیل را روی یک صندلی قرار دادند که با فاصلهای حدود 7 متر در مقابل پارچهی برزنتی قرار داشت. هنگامیکه هیل در صندلی جایگیر شد، تند و تند میگفت: «من بهشما نشان میدهم که چگونه باید مُرد، بهشما نشان میدهم که چگونه باید مُرد، من وجدان پاکی دارم». او را در داخل صندلی با تسمه بستند و نقابی روی چشمهایش قرار دادند.
دکتر [ضمن معاینه،] گوشیاش را روی قلب هیل گذاشت و چیزی را درست روی قفسهی سینهی او قرار داد. کاغذ نشانهگیری [برای جوخهی اعدام] روی آن چیزی گذاشته شد که دکتر روی قفسهی سینهی هیل قرار داده بود.
وقتی که این اقدامات مقدماتی تکمیل شد، گارد محافظ بهعقب صحنهی اعدام برگشت. جو هیل سرش را بهسرعت بهطرف عقب خم کرد و سعی کرد که از پشت نقاب̊ پشتِ سرش را ببیند. او فریاد زد: «رفقا، من دارم میرَم، خداحافظ»! هیچ پاسخی از هیچکس شنیده نشد. طبق دستور رئیس زندان بههیچیک از سه مردی که هیل بهمراسم اعدام دعوت کرده بود (اد رُوِن، جورج چایلد و فِرِد ریتِر) اجازهی ورود بهزندان ندادند. هیل دوباره فریاد زد: «رفقا خداحافظ»!
شِتلِر، نمایندهی کلانتر و فرماندهی جوخهی آتش، دستوراتی را بهترتیب صادر کرد تا جوخه̊ آمادهی اعدام شود. او با صدای بلند دستور داد: «آماده، بهطرف هدف،...».
جو هیل با خندهای که روی صورتش گستردش مییافت، فریاد زد: «آتش ـ بدون مکث، آتش».
معاون کلانتر فرمان داد: «آتش»؛ و تفنگها شلیک کردند.
خبرنگاری که شاهد صحنهی اعدام بود، گزارش میدهد: «قبل از اینکه صدای فرماندهی جوخه خاموش شود، صدای شلیک 5 تفنگ در همآهنگی کامل شنیده شد، دود سفید رنگی از [سوراخهای] پنجرهی برزنتی بیرون زد؛ و چنانکه گویی ضربهی سنگینی [از پشت] هیل را کوبیده باشد، قفسهی سینهاش فروافتاد». [بدینسان]، لبخند در صورت هیل پژمرد، عضلاتش بهطور تشنجآمیزی منقبض گردید، بدنش که درهم فشرده شده بود، سست شد؛ و بهتسمههاییکه بهآن بسته شده بود، آویزان ماند.
چندی بعد یکی از افرادِ جوخهی اعدام گفت:
مثل شلیک بهیک حیوان بود. چقدر افکار من سرگردان بودند. بهنظر میرسید که جوخه منتظر فرمان آتش است. اما بعد، وقتیکه دستور آتش توسط خودِ هیل داده شد، من تقریباً بهروی زانوهایم افتادم. ما شلیک کردیم. من میخواستم چشمهایم را ببندم، اما بهآن کاغذی خیره ماندم که با چهار گلولهی سربی̊ سوخته و پاره شده بودند. آن چهار دایرهی سیاه شروع کردند بهقرمز شدن، آنگاه جهش خون؛ و کاغذِ روی سینهی جو تماماً بهرنگ سرخ درآمد.
وصیتنامهی جو هیل جنبش کارگری را مثل آدمهای برقزده در بهت فروبرد. 45 سال بعد اِتل رایِم این بهت را [برای چندمین بار] وارد [دنیای] موسیقی کرد. او مینویسد:
من در سال 1960 بههمراه یک نفر دیگر درس موسیقی میخواندم و یکی از اولین تمرینهایم این بود که روی یک متن̊ آهنگ بگذارم. من همیشه مبهوتِ وصیتنامهی جو هیل بودم؛ و وقتی شروع کردم بهساختن آهنگ برای این متن، تمامی ملودی آن̊ طوری بهدرونم سرریز گردید، و چنان پدیدار شد که گویی همیشه بهآن متعلق بود. جو هیل یکی از قهرمانهای پدرم بود؛ و محبوبترین آهنگ مورد علاقهی او ـ«من خواب دیدم، آخرین شبِ جو هیل را خواب دیدم»ـ از اِرل رابینسون بود که توسط پُل رابسون خوانده شده بود. آن صفحهی 78 دور در دوران کودکی من باید صدها بار روی گرامافونی که داشتیم، چرخیده باشد.
پدر من ـموریس گلدشتاینـ 45 سال در حرفهی خیاطی و صنعت لباس در نیویورک کار میکرد. او اطوکش بود و بهکارش افتخار میکرد. علاوه براین، او در همهی 45 سال کارگریاش در بدنهی ILGWU (اتحادیه بینالمللی کارگران خیاطِ زنانهدور) فعال بود و تاآنجاکه من میدانم حتی یک روز هم از این فعالیت دست نکشید. در سالهای 1950 و 1960 بُرشکارها، اطوکشها، دوزندهها و سرخطها میتوانستند بهنوبت برای زنان خانوادهی خود لباس بدوزند؛ بدینمعنیکه هر سه یا چهارسال یکبار مادرم، خواهرم و من متناوباً لباس «سفارشی» دریافت میکردیم؛ و ما این حق را داشتیم که در فروشگاه، فصل و مد و کارخانهی سازندهی لباس دلخواه خودرا نیز انتخاب کنیم. پدر من تا سن 80 سالگی در صنایع لباس کار میکرد؛ و فقط زیر فشار خانوادهاش دست از کار کشید. هنگامیکه او این جهان را ترک میکرد، صد سال و هفت ماه عمر داشت.
[بههرروی]، آهنگی که در سال 60 توسط اِتل رایِم روی متن وصیتنامهی جو هیل ساخته شده بود، توسط جو هیکرسون در سال 1976 بهشکل صفحهی گرامافون (LP) ضبط گردید. او دوسال قبل از این یکی از اعضای «فدراسیون کارکنان کشوری، ایالتی و شهرداریهای آمریکا»(AFSCME) بود که «اتحادیه کارکنان کتابخانهی کنگره» را تشکیل داده بودند. هیکرسون مینویسد:
در واقع، با وجود اینکه تازه پُست سرپرستی مدیریتِ کل «آرشیو ترانههای مردمی» را بهمن سپرده بودند (جایی که برکار دو کارمند بسیار خوب سرپرستی میکردم)، اجرای ترانههای اتحادیهای را در لیست برنامههای اولین مراسمِ AFSCME در کتابخانهی گنگره قرار دادم.
پانوشتها:
{1}
My will is easy to decide
For I have nothing to divide
My kin don't need to weep and moan
Moss does not cling to a rolling stone
My body? oh, if I could choose
I would to ashes it reduce
And let the merry breezes blow
My dust to where some flowers grow
Perhaps some fading flower then
Would soon rise up and grow green again
This is my last and final will
Good luck to all of you,
{2} بلافاصله پس از اینکه پلیس سالت لیک سیتی Salt lake city هیل را دستگیر کرد، با پلیس سانپدرو San Pedro ، کالیفرنیا California ، جائی که هیل قبلا در آن زندگی کرده بود تماس گرفت. رئیس پلیس آنجا با تلاشهای هیل برای سازمان دادن باربران اسکله مقابله کرده بود و جواب داد: «شنیدهام کسی بنام جوزف هیلستروم Josef Hillstrom را به خاطر قتل دستگیر کردهاید. خودش است…. مطمئنا شهروند نامناسبی است. او از جمله ترانهسرایان و نویسندگان جزوات ترانههای (IWW)است».
منظور او واضح بود. اگرچه او فاقد اسناد و مدارک قتلی بود که هیل بهآن متهم شده بود، شکی نداشت که هیل «خود آن مرد» بود. برای او هیل تهدیدات طبقه کارگر علیه نظم موجود را نمایندگی میکرد. کسانی که مورد احترام او بودند نمیخواستند که کارگرانشان متحد شوند، یا ترانههائی را که جو هیل سروده بود بخوانند. آنها و پلیس آنها را مسخره کنند، حق آنها بر ثروتی را که تولید نکرده بودند مورد اعتراض قرار دهند. براساس این تعصبات بود که جو هیل بهخاطر قتلی که در آن شرکت نداشت، محاکمه و تیرباران شد.
{3} (مقالهی «ترانهسرای کارگران» ـ اتحاد بینالملی... ـ آقای اسعد حاجی حسنی) در رابطه با «کارگران صنعتی جهان» و زندگی جو هیل است. ضمناً پانوشت {2} و {4} نیز اقتباسی از همین مقاله است
{4} «در ۲۹ مه ۱۹۷۹ جانشین رئیس دادگاه تجدید نظر یوتا، هاریت ل مارکوس Harriet L. Marcus بهیک موزیسین آمریکائی-سوئدی بهنام فالک جی آندرسن Folk G. Andersen که برای بخشودگی هیل تلاش کرده بود چنین پاسخ داد: “آقای آندرسن عزیز؛ دادگاه تشخیص میدهد در مورد یک قضیه مشکوک، بخشودگی عطف بهماسبق بیمناسبت خواهد بود.” [بهراستی] اگر مسئله مشکوک بود، چرا جو هیل را تیر باران کردند؟
[1] این ترجمه که توسط من انجام شده است، قبلاً در سایت جنبش کارگری و با امضای این سایت منتشر شده است.
عباس فرد
یادداشتها
خاطرات یک دوست ـ قسمت بیستونهم
چند پاراگرافِ آخر از قسمت بیستموهشتم
......
بیژن (هیرمنپور) با من مرتب وقت میگذاشت و برایم از تجارب و دانستههایش با دقت و گسترده میگفت. این پیوند گرچه بنا بر حادثهی جدایی ما ازهم و انتقال من از قزل قلعه دیری نپائید، اما عمق تأثیرات او را میتوانم بهیاد بیاورم که در تشخیصهای بعدی و انتخابهای آتیام تعیینکننده بود. وقتی از مجاهدین و رجوی صحبت شد، او برایم از احساس عمومی در دانشکده حقوق نسبت بهوی گفت: «در میان جمع دانشجویان شخصی مشکوک و غیرقابل اطمینان بود.» جز برخی از حداقلهای ارتباطی، همه از او دوری میکردند. و این گویا نه تنها از تیپ شخصیت و منشهای رفتاری نامتعارف او، بلکه از نگاهی نیز متأثر بود که «مییپنداشتند ساواکی است.»
ادامه مطلب...خاطرات یک دوست ـ قسمت بیستوهشتم
چند پاراگرافِ آخر از قسمت بیستموهفتم
.... من وسط نیمکت نشستم، بلافاصله رئیس بند که مرد کوتاه قد و تنومندی بود آمد و روبروی من نشست. تنهاش را بهعقب تکیه داد دو دستش را بهلبه نیمکت گرفت، جفت پای چکمه پوشش را بالا آورد و محکم بهصورت من کوبید. بسیار سریع و خیلی غیرمترقبه این حرکت را کرد، سرم از پشت بهمیلههای پنجره خورد و شکست و خون بهداخل لباسم راه گرفت. در اثر ضربه مستقیم لگدْ صورتم متورم و کبود شد، دهان و بینیام بهشدت خون افتاد. او بلافاصله بلند شد و تا من بخودم بیایم چند مشت محکم بهسر و روی من کوبید و بلافاصله از داخل اطاقک بیرون رفت و زندانی پیاده شده را سوار کرد. زندانی این قیافهی بهسرعت تغییر یافتهی مرا با حیرت و وحشت غیرقابل کنترلی دید وخشم خود را با شعار دادن علیه ساواک اظهار کرد. و شروع کرد بهفحش دادن بهزندانبان. ماشین راه افتاد و بهسرعت بهزندان قزل قلعه رفت. مدتی مرا در حیاط بیرونی، روبروی دفتر ساقی رئیس زندان، نگه داشتند. بعد بهاطاق ساقی بردند.
ادامه مطلب...خاطرات یک دوست ـ قسمت بیستوهفتم
چند پاراگرافِ آخر از قسمت بیستموششم
یک روز وسطهای روز بود که نگهبان در اتاق را باز کرد و گفت حاظر باشید، بازدید داریم. دقایقی بعد همهی سربازجوها بهترتیب سلسلهمراتب وارد اتاق شدند. در آستانهی در کنار هم ایستادند. سر دستهشان حسینزاده بود. عضدی و منوچهری و چندتای دیگر هم بودند. همه با سروضع (بزک کرده) کتوشلوار و کراوات و کفشهای براق که روی کفپوش اتاق پا گذاشتند. با ورودشان قدم زدن بعضیها که وسط اتاق راه میرفتند، متوقف شد. چند نفر از کسانی که نشته بودند، بهسرعت و بقیه هم با تأخیر و اکراه بلند شدند و ایستادند. هیچ گفتگو و حالت و رفتاری حاکی از ادای احترام در بین نبود. نه کسی سلام کرد و نه خشنودی از این دیدار در بین بود
ادامه مطلب...خاطرات یک دوست ـ قسمت بیستوششم
بههرحال، موقع بدرود بود. نگهبان آمد و مرا پس از وداع گرم با همسلولیها از آنجا برد. اما محل زندان بعدی چند قدمیِ همین سلولها بود. جایی که به آن حیاط یک و حیاط دو میگفتند و در دو طبقه و چهار اتاق بزرگ بود. من به حیاط یک اتاق یک برده شدم. فضایی چهل، پنجاه متری با بیش از سی زندانی بازداشتی که هنوز به دادگاه نرفته و حکم نگرفته بودند. اتاقی که از یک راهرو، درِ ورودی کاملا بستهای داشت، و از یک طرف پنجره هایی داشت که به باغچه انبوهی ناظر و کاملاً محفوظ بود و با کرکرههای ثابت آهنی از فضای آزاد جدا میشد، که نور کمی را به داخل اجازه میداد و مانع دید مناسب بیرون هم بود.
ادامه مطلب...خاطرات یک دوست ـ قسمت بیستوپنجم
روزی یک سرباز یا مأمور جوانی با کیسه ای از لوازم اصلاح (ماشین و شانه و...) به سلول ها می رفت، به سلول ما که رسید، خواستم که سرم را از ته بتراشد. چند جای زخم در سرم، هنوز خوب نشده بود. همین زخم ها برای تراشیدن مو مشکل ایجاد می کرد.
ادامه مطلب...* مبارزات کارگری در ایران:
- فیل تنومند «گروه صنعتی کفش ملی»- قسمت دوم
- فیل تنومند «گروه صنعتی کفش ملی»
- بیانیه شماره دوم کمیته دفاع از کارگران اعتصابی
- تشکل مستقلِ محدود یا تشکل «گسترده»ی وابسته؟!
- این یک بیانیهی کارگری نیست!
- آیا کافکا بهایران هم میرود تا از هفتتپه بازدید کند !؟
- نامهای برای تو رفیق
- مبارزه طبقاتی و حداقل مزد
- ما و سوسیال دمکراسی- قسمت اول
- تجمع اول ماه می: بازخوانی مواضع
- از عصیان همگانی برعلیه گرانی تا قیام انقلابی برعلیه نظام سرمایهداری!؟
- ائتلاف مقدس
- وقتی سکه یک پول سیاه است!
- دو زمین [در امر مبارزهی طبقاتی]
- «شوراگراییِ» خردهبورژوایی و اسماعیل بخشی
- در مذمت قیام بیسر!
- هفتتپه، تاکتیکها و راستای طبقاتی
- تقاضای حکم اعدام برای «جرجیس»!؟
- سکۀ ضرب شدۀ فمنیسم
- نکاتی درباره اعتصاب معلمان
- تردستی و تاریخ، در نقد محمدرضا سوداگر و سید جواد طباطبایی
- دختران مصلوب خیابان انقلاب
- «رژیمچنج» یا سرنگونی سوسیالیستی؟!
- هفتتپه و پاسخی دوستانه بهسؤال یک دوست
- اتحادیه آزاد در هفتتپه چکار میکند؟
- دربارهی جنبش 96؛ سرنگونی یا انقلاب اجتماعی!؟
- دربارهی ماهیت و راهکارهای سیاسیـطبقاتی جنبش دیماه 96
- زلزلهی کرمانشاه، ستیز جناحها و جایگاه چپِ آکسیونیست!؟
- «اتحادیه مستقل کارگران ایران» از تخیل تا شایعه
- هزارتوی تعیین دستمزد در آینه هزارتوی چپهای منفرد و «متشکل»
- شلاق در مقابله با نوزایی در جنبش کارگری
- اعتماد کارگران رایگان بهدست نمیآید
- زحمتکشان آذری زبان در بیراههی «ستم ملی»
- رضا رخشان ـ منتقدین او ـ یارانهها (قسمت دوم)
- رضا رخشان ـ منتقدین او ـ یارانهها (قسمت اول)
- در اندوه مرگ یک رفیق
- دفاع از جنبش مستقل کارگری
- اطلاعیه پایان همکاری با «اتحاد بینالمللی در حمایت از کارگران در ایران»
- امضا برعلیه «دولت»، اما با کمک حکومتیان ضد«دولت»!!
- توطئهی خانه «کارگر»؛ کارگر ایرانی افغانیتبار و سازمانیابی طبقاتی در ایران
- تفاهم هستهای؛ جام زهر یا تحول استراتژیک
- نه، خون کارگر افغانی بنفش نیست؟
- تبریک بهبووورژواهای ناب ایرانی
- همچنان ایستاده ایم
- دربارهی امکانات، ملزومات و ضرورت تشکل طبقاتی کارگران
- من شارلی ابدو نیستم
- دربارهی خطابیه رضا رخشان بهمعدنچیان دنباس
- قطع همکاری با سایت امید یا «تدارک کمونیستی»
- ایجاد حزب کمونیستی طبقهی کارگر یا التجا بهنهادهای حقوقبشری!؟
- تکذیبیه اسانلو و نجواهای یک متکبر گوشهنشین!
- ائتلافهای جدید، از طرفداران مجمع عمومی تا پیروان محجوب{*}
- دلم برای اسانلو میسوزد!
- اسانلو، گذر از سوءِ تفاهم، بهسوی «تفاهم»!
- نامهی سرگشاده بهدوستانم در اتحاد بینالمللی حمایت از کارگران
- «لیبر استارت»، «کنفرانس استانبول» و «هیستادروت»
- «لیبر استارت»، «سولیداریتیسنتر» و «اتحاد بینالمللی...»
- «جنبش» مجامع عمومی!! بورژوایی یا کارگری؟
- خودشیفتگی در مقابل حقیقت سخت زندگی
- فعالین کارگری، کجای این «جنبش» ایستادهاند؟
- چکامهی آینده یا مرثیه برای گذشته؟
- کندوکاوی در ماهیت «جنگ» و «کمیتهی ضدجنگ»
- کالبدشکافی یک پرخاش
- توطئهی احیای «خانهکارگر» را افشا کنیم
- کالبدشکافیِ یک فریب
- سندیکای شرکت واحد، رفرمیسم و انقلاب سوسیالیستی
* کتاب و داستان کوتاه:
- نقد و بازخوانى آنچه بر من گذشت
- بازنویسی کاپیتال جلد سوم، ایرج اسکندری
- بازنویسی کاپیتال جلد دوم، ایرج اسکندری
- بازنویسی کاپیتال جلد اول، ایرج اسکندری
- کتاب سرمایهداری و نسلکشی ساختاری
- آگاهی طبقاتی-سوسیالیستی، تحزب انقلابی-کمونیستی و کسب پرولتاریایی قدرت...
- الفبای کمونیسم
- کتابِ پسنشینیِ انقلاب روسیه 24-1920
- در دفاع از انقلاب اکتبر
- نظریه عمومی حقوق و مارکسیسم
- آ. کولنتای - اپوزیسیون کارگری
- آخرین آواز ققنوس
- اوضاعِ بوقلمونی و دبیرکل
- مجموعه مقالات در معرفی و دفاع از انقلاب کارگری در مجارستان 1919
- آغاز پرولترها
- آیا سایهها درست میاندیشند؟
- دادگاه عدل آشکار سرمایه
- نبرد رخساره
- آلاهو... چی فرمودین؟! (نمایشنامه در هفت پرده)
- اعتراض نیروی کار در اروپا
- یادی از دوستی و دوستان
- خندۀ اسب چوبی
- پرکاد کوچک
- راعش و «چشم انداز»های نوین در خاورسیاه!
- داستان کوتاه: قایق های رودخانه هودسون
- روبسپیر و انقلاب فرانسه
- موتسارت، پیش درآمدی بر انقلاب
- تاریخ کمون پاریس - لیسا گاره
- ژنرال عبدالکریم لاهیجی و روزشمار حمله اتمی به تهران
* کارگاه هنر و ادبیات کارگری
- شاعر و انقلاب
- نام مرا تمام جهان میداند: کارگرم
- «فروشنده»ی اصغر فرهادی برعلیه «مرگ فروشنده»ی آرتور میلر
- سه مقاله دربارهی هنر، از تروتسکی
- و اما قصهگوی دروغپرداز!؟
- جغد شوم جنگ
- سرود پرولتاریا
- سرود پرچم سرخ
- به آنها که پس از ما به دنیا می آیند
- بافق (کاری از پویان و ناصر فرد)
- انقلابی سخت در دنیا به پا باید نمود
- اگر کوسه ها آدم بودند
- سوما - ترکیه
- پول - برتولت برشت
- سری با من به شام بیا
- کارل مارکس و شکسپیر
- اودسای خونین
* ترجمه:
- رفرمیستها هم اضمحلال را دریافتهاند
- .بررسی نظریه انقلاب مداوم
- آنتونیو نگری ـ امپراتوری / محدودیتهای نظری و عملی آتونومیستها
- آیا اشغال وال استریت کمونیسم است؟[*]
- اتحادیه ها و دیکتاتوری پرولتاریا
- اجلاس تغییرات اقلیمیِ گلاسکو
- اصلاحات اقتصادی چین و گشایش در چهلمین سال دستآوردهای گذشته و چالشهای پیشِرو
- امپراتوری پساانسانی سرمایهداری[1]
- انقلاب مداوم
- انگلس: نظریهپرداز انقلاب و نظریهپرداز جنگ
- بُرهههای تاریخیِ راهبر بهوضعیت کنونی: انقلاب جهانی یا تجدید آرایش سرمایه؟
- بوروتبا: انتخابات در برابر لوله تفنگ فاشیسم!
- پناهندگی 438 سرباز اوکراینی به روسیه
- پیدایش حومه نشینان فقیر در آمریکا
- پیرامون رابطه خودسازمانیابی طبقه کارگر با حزب پیشگام
- تأملات مقدماتی در مورد کروناویروس و پیآیندهای آن
- تاوان تاریخی [انقلابی روسیه]
- تروریسم بهاصطلاح نوین[!]
- جنبش شوراهای کارخانه در تورین
- جنبش مردم یا چرخهی «سازمانهای غیردولتی»
- جوانان و مردم فقیر قربانیان اصلی بحران در کشورهای ثروتمند
- چرا امپریالیسم [همواره] بهنسلکشی باز میگردد؟
- دستان اوباما در اودسا به خون آغشته است!
- رهایی، دانش و سیاست از دیدگاه مارکس
- روسپیگری و روشهای مبارزه با آن
- سرگذشت 8 زن در روند انقلاب روسیه
- سقوط MH17 توسط جنگنده های نیروی هوائی اوکراین
- سکوت را بشکنید! یک جنگ جهانی دیگر از دور دیده میشود!
- سه تصویر از «رؤیای آمریکایی»
- سه مقاله دربارهی هنر، از تروتسکی
- شاعر و انقلاب
- فساد در اتحادیههای کارگری کانادا
- فقر کودکان در بریتانیا
- قرائت گرامشی
- کمون پاریس و قدرت کارگری
- گروه 20، تجارت و ثبات مالی
- لایحه موسوم به«حق کار»، میخواهد کارگران را بهکشتن بدهد
- ماركس و خودرهایی
- ماركسیستها و مذهب ـ دیروز و امروز
- مانیفست برابری فرانسوا نوئل بابوف معروف بهگراکوس[1]
- مجموعه مقالات در معرفی و دفاع از انقلاب کارگری در مجارستان 1919
- مجموعه مقالات در معرفی و دفاع از انقلاب کارگری در مجارستان 1919
- ملاحظاتی درباره تاریخ انترناسیونال اول
- ممنوعیت حزب کمونیست: گامی به سوی دیکتاتوری
- نقش کثیف غرب در سوریه
- نگاهی روششناسانه بهمالتیتود [انبوه بسیارگونه]
- واپسین خواستهی جو هیل
- واپسین نامهی گراکوس بابوف بههمسر و فرزندانش بههمراه خلاصهای از زندگی او
- ویروس کرونا و بحران سرمایه داری جهانی
- یک نگاه سوسیالیستی بهسرزمینی زیر شلاق آپارتاید سرمایه