پاندمی و کشورهای فراموش شده ی جنوب
کوویدـ 19 بهیکی از بیماریهایی تبدیل میشود که بهطور مزمن کشورهای پیرامونی سرمایهداری را ویران میکند و گاهی نیز کشورهای متروپول را نیز درگیر خود میسازد. آفریقا و مناطقی از آسیا و آمریکای لاتین در وحشت انواع خطرناکتری از اینگونه بیماری های مسری را دارند. بهعلاوه، ویروس کرونا سیستم بهداشتی را که قبلاً ضعیف شده است، ضعیفتر هم میکند.
پاندمی و کشورهای
فراموش شده ی جنوب
نوشته: میکائیل نیبرگ
ترجمه: سارا طاهری
منبع: https://mikaelnyberg.nu/2021/02/19/landerna-i-syd-lamnas-i-sticket/#_edn12
بسیاری از کشورهای آفریقا، آسیا و آمریکای لاتین هنوز بهواکسن covid-19 دسترسی پیدا نکردهاند. سازمان بهداشت جهانی WHO باتوجه بهملاحظات پزشکی برای توزیع مشترک واکسن برنامهریزی کرده است؛ درحالیکه کشورهای ثروتمند و شرکتهای دارویی (مثل همیشه) برنامههای دیگری دارند. رئیس Pfizer براین باور است که کروناویروس هرگز از بین نخواهد رفت.
ویروس جهش پیدا میکند. ویروسها میتوانند ناگهان خواص خطرناک جدیدی کسب کنند. در تابستان سال 1881، هشت کودک و جوان در روستای Gravmark در Västerbotten سوئد بهیک نوع جدید و تهاجمی فلج اطفال مبتلا شدند. این بیماری بهآفتی در جهان تبدیل شد که تا قرن بیستم ادامه داشت. میلیونها نفر، اکثراً کودک، مبتلا و بسیاری هم فلج شدند و مردند.
اما در سال 1955، جوناس سالک (Jonas Salk) از ایالات متحده واکسن فلج اطفال را کشف کرد. خبرنگاری از وی پرسید: «چه کسی حق ثبت اختراع را دارد»؟ محقق پاسخ داد: «من میگویم مردم. هیچ اختراعی ثبت نشده است. آیا میتوانید خورشید را ثبت اختراع کنید»[1]؟ او بهدنبال پول نبود. اکنون این بیماری پس از واکسیناسیون در سراسر جهان تقریباً ریشه کن شده است.
تابستان امسال استفان لوفون ((Stefan Löfven و دیگر سران کشورها در واشنگتن پست نوشتند: «محل زندگی شما نباید تعیین کند که شما زنده خواهید ماند یا نه...». آنها خواستار همآهنگی چندجانبهی واکسیناسیون ویروس کرونا «براساس نیاز و نه بهواسطهی توانایی پرداخت»، شدند[2]. اما نتیجه این ادعاها چه شد؟
کشورهای ثروتمند با یک میلیارد سکنه 4.2 میلیارد دوز واکسن، حدود سه چهارمِ [امکانات امروزی تولید را]، دریافت کردهاند. در ژانویه، 675 میلیون دوز بهتقریباً چهار میلیارد نفر در کشورهای کم درآمد و با درآمد متوسط پایین وعده داده شد. براساس پیشبینی کارشناسان، واکسیناسیون گستردهتر در بسیاری از نقاط جهان، احتمالاً سه سال طول میکشد[3].
سازمان بهداشت جهانی WHO و همچنین دیگر سازمانهای مربوطه در حال تهیه برنامهای برای مبارزه با بیماریهای همهگیر بینالمللیاند. با توجه بهملاحظات پزشکی، قرار بود این واکسن توسط یک نهاد خرید مشترک بهنام کوواکس (Covax) توزیع شود و شرکتهای خصوصی تولید واکسن، تجهیزات محافظتی و سایر وسایل کمک در مقیاس گسترده را با همکاری مشترک آغاز کنند.
نمایندگان سوئد و سایر کشورهای ثروتمند بهزیبایی در مورد این پروژه صحبت کردند. آنها همچنین در این جهت پول هم اختصاص دادند. اما این مبلغ ناچیز است. پروژهی سازمان جهانی بهداشت علیه پاندمی حدود 27 میلیارد دلار کسری بودجه دارد[4]. این مبلغ تنها 0.5 درصد از هزینههای اضافی دولتهاست که کشورهای پردرآمد در بحران کرونا متحمل شدهاند[5].
اتحادیه اروپا از تصمیم خرید واکسنها از طریق کوواکس سر باز زد و شرکتهای دارویی نیز از همکاری برنامهریزی شده خودداری کردند. درعوض، کشورهای مرفه دنیا بهبهانهی محافظت از راز تجاری، برای بهچنگ آوردن دوزهای [هرچه بیشتر] واکسنْ هجوم آوردند[6].
همآهنگکننده و نماینده واکسن سوئدی در گروه مذاکرهکنندهی کمیسیون اتحادیه اروپا ریچارد برگستروم است. وی پیش از این مدیر ارشد شرکتهای دارویی در سوئد و اروپا بود. وی در نشریه Dagens Nyheter (2/4) اینطور توضیح میدهد: «در میان كشورهایی كه دوزهای بیشتری خریداری كردهاند، هدفشان این نیست كه این موارد [اضافی] باید دور ریخته شود. برعکس، بهلطف سرمایهگذاری زودهنگام در ظرفیت، مازادْ آگاهانه میتواند بهکشورهای دیگر منتقل شود»[7]. محرومان باید قدردان مراقبتهایی باشند که افراد آیندهنگر برای آنها درنظر گرفتهاند.
اینکه [اگر] مازاد وجود داشته باشد، بهچه اندازه خواهد بود و چه زمانی ممکن است در دسترس باشد، قطعاً نامشخص است. خریداران از کشورهای پردرآمد این وظیفه را بهعهده داشتند که از وقوع وقایع احتمالی جلوگیری کنند. مشخص نیست که این واکسنها تا چه حد مفید خواهند بود، از مشکلات احتمالی تحویل این واکسنها کسی با شفافیت سخنی بهزبان نمی آورد، و هنوز کسی نمیتواند بگوید که مصونیت تا چه مدت طول میکشد، و مردم کشورهای کم درآمد تا کی باید برای آنچه ممکن است باقی بماند، منتظر باشند.AstraZeneca در سه ماههی اول سال بهکشورهای اتحادیه اروپا وعدهی 100 میلیون دوز را داد، اما تحویل آنها بهتأخیر افتاد و تنها پس از یک مشاجرهی آشکار اعلام کرد که در نظر دارد 40 میلیون دوز تحویل دهد. مدرنا در زمینهی تأمین واکسنهایی که بهسوئد قول داده بود، مشکل دارد و میزان تحویل واکسن بهایتالیا و فرانسه را تا 25 درصد کاهش داده است. BioNTech/Pfizer نیز تولید واکسن در مقیاس قراردادی را دشوار اعلام کرده است[8]. ریچارد برگستروم در نشریه Aftonbladet (3/2) اینطور توضیح می دهد: «... درحال حاضر ظرفیتی وجود ندارد که بتوان بهکشورهای دیگر داد»[9].
شش کشور در بالکان 70 میلیون یورو برای خرید واکسن از اتحادیه اروپا دریافت کردهاند. چهار کشور هنوز موفق بهدریافت یک دوز هم نشدهاند. کوواکس بهمونته نگرو و بوسنی هرزگوین وعده واکسن را داد، اما چیزی برای تحویل ندارد. درعوض مؤسسه سُرم هند مجوز تولید واکسن کرونا کرون AstraZeneca و فروش آن در کشورهای فقیر را دارد، اما ثابت شده که این واکسن که بیشترین سفارشات کوواکس را تشکیل میدهد، اثر ضعیفی در برابر جهش ویروس در آفریقای جنوبی دارد. بههرحال WHO آن را توصیه میکند ـ [چراکه] بهتر از هیچ است.
دولتها با چین و روسیه مذاکره میکنند[10].
تولید واکسن، دارو و تجهیزات پزشکی در دست گروههای بزرگی است که با کمک حق ثبت اختراع، حق چاپ و سایر انحصارات تضمین شدهی دولتی، حداکثر بازده سرمایه را تأمین میکنند. در محاسبات سودآوری، سرمایهگذاری گسترده در ظرفیت تولید جدید باید هزینه پرداخت، هزینهای که شرکت های تولید دارو نمیخواهند، بپردازند[11].
برنامههای تجاری شرکتهای دارویی پاسخگوی نیازها نیست. بنابراین، هند و آفریقای جنوبی خواستار این هستند که سازمان تجارت جهانی کلیه واکسنها و تجهیزات پزشکی مورد نیاز در هنگام پاندمی را بهطور موقت از ثبت اختراع و سایر اشکال مالکیت معنوی حذف کند. WHO و تعدادی از کشورهای جنوب از این پیشنهاد استقبال کردهاند. اما ایالات متحده، اتحادیه اروپا، ژاپن، انگلستان، کانادا، استرالیا، سوئیس، نروژ و برزیل با آن مخالفاند.
دولت سوئد همان کاری را میکند که اتحادیه اروپا و شرکتهای دارویی میگویند. آنا هالبرگ، وزیر امورخارجه، در نامهای بهپزشکانِ بدون مرز، دیدهبان حقوق بشر و سازمان عفو بینالمل در سوئد مینویسد: در موارد اضطراری، معافیتها را مجاز میداند. کشورها میتوانند برای تولید یا واردات کالاهایی که برای بهداشت عمومی مهماند، مجوز قهری [که در قوانین وجود ندارد] درخواست کنند.
این فرصت پس از یک دهه نبرد بهوجود آمد. نبردی که شرکت های دارویی از حق خود برای گرفتن قیمتهای گزاف داروهای ضدویروس علیه HIV/AIDS در حمایت از حق ثبت اختراع دفاع میکردند.
قابل ذکر است که درخواستها برای ثبت اختراع و پردازش آنها زمانبَر است. این راه حل برای همهی نیازهای فوری در شیوع پاندمی مناسب نیست. اما آنا هالبرگ قول داده استکه «بهتلاش خود برای ادامهی همکاری اتحادیه اروپا برای کمک بهکشورهایی که در برنامههای کاربردی بهکمک نیاز دارند»، ادامه دهد.
وی میافزاید، بدون ثبت اختراع، هیچ واکسنی برای توزیع وجود ندارد. چه پاسخ آرامبخشی بهآنهایی که بدون مجوز هستند.
قانون ثبت اختراع دقیقاً دنبال میشود زیرا بهشرکتها این امکان را میدهد تا با ایجاد محدودیت در عرضهی دارو، قیمتها را افزایش دهند. تحقیقات اساسی معمولاً از طریق بودجه عمومی [که منبع عمدهی آن مالیاتی است که مردم کارگر و زحمتکش میپردازند] تأمین میشود، اما شرکتهای خصوصی ارزیابی میکنند که چه پیشرفتی امیدوار کننده است و مستحق تحقیقات بیشتر، آزمایشات بالینی و بازاریابیاند. این ارزیابی براساس چشمانداز سود انجام میشود، نه نیازهای انسانی. نتیجه اینکه اغلب داروهای جدید [بهدلیل بهصرفه نبودن تولید] هرگز وارد بازار نمیشوند؛ با تأخیر مواجه میشوند؛ و یا چنان قیمتهای بالایی برای آن طلب میکنند که بیشتر بیماران مجبور بهترک مصرف اینگونه داروها میشوند. چندین میلیون نفر درحالی که منتظر مقرون بهصرفه شدن هزینهی داروهای ضدویروس HIV/AIDS بودند، مردند[12].
واکسن ضدویروس کرونا هیچ ارتباطی با ریسکپذیری خصوصی ندارد (بدین معنی که دولتها پیش از تولید، واکسن را خریداری کردهاند). AstraZeneca قول داده است که تا زمانی که شیوع ویروس همهگیر باشد، داروی خود را با قیمت تمام شده بفروشد. این را میتوان بهروش دیگری بیان کرد: این شرکت در حال تلاش برای انجام فعالیتهای جدیدی با هزینههای عمومی است. مدیریت این شرکت در ماه ژوئیه اظهار داشت که انتظار نمیرود هیچ گونه عواقب منفی برای صورتهای مالی سال 2020 دربرداشته باشد. «زیرا انتظار میرود بودجهی دولتها و سازمانهای بینالمللی هزینهی تولید واکسن را تأمین کنند»[13]. براساس گزارش گردآوری شده توسط پزشکان بدون مرز، دولت از طریق بودجه عمومی 12 میلیارد دلار در تحقیقات، آزمایشهای بالینی و تولید واکسن سرمایهگذاری کرده است[14]. مبلغ حتی بیشتری - بالغ بر 100 میلیارد دلار - توسط ایالات متحده، اتحادیه اروپا، کره جنوبی و سایر کشورها برای خرید واکسنهایی که اغلب بهطور کامل آزمایش نشدهاند ، هزینه شده است[15]. هرچه تقبل تولید مقدار دوزهای سفارشی بیشتر باشد، [شرزکتهای دارویی] پول بیشتری هم دریافت میکنند. با همهی این احوال، همه شاهدیم که نتیجه قولهای مبنیبر تولید مقادیر مشخص شده برای مردم منتظر، چگونه بوده و چگونه است.
کمبود واکسن و سایر کمکها، محدود کردن شیوع بیماری را در جهان دشوار میکند. چندین جهش جدید درحال تاختوتاز است و باید منتظر پیامدهای بعدی نیز بود. حتی مشتریان در صف جهانی VIP [یعنی: آدمهای بهاصطلاح مهم] نیز مضطرب شدهاند.
اما شرکتهای دارویی چشمانداز روشنی دارند. Pfizer پیشبینی کرده که با سود بیش از 25 درصد تنها امسال 4 میلیارد دلار بهجیب میزند. بهعلاوه، این شرکت انتظار قیمتهای بالاتر و هزینههای پایینتر را نیز دارد. مدیرعامل این شرکت آلبرت بوریا منتظر یک سناریو دیگر است که در آنْ افراد دائماً برای مقابله با ویروسهای جهش یافته بهدوزهای مجدد یا واکسنهای جدید احتیاج داشته باشند[16].
کوویدـ 19 بهیکی از بیماریهایی تبدیل میشود که بهطور مزمن کشورهای پیرامونی سرمایهداری را ویران میکند و گاهی نیز کشورهای متروپول را نیز درگیر خود میسازد. آفریقا و مناطقی از آسیا و آمریکای لاتین در وحشت انواع خطرناکتری از اینگونه بیماری های مسری را دارند. بهعلاوه، ویروس کرونا سیستم بهداشتی را که قبلاً ضعیف شده است، ضعیفتر هم میکند. یونیسف گزارش داده است که 80 میلیون کودک بهدلیل پاندمی علیه سرخک، دیفتری و فلج اطفال واکسینه نشدهاند. براساس برآورد این سازمان انتظار میرود که در عرض شش ماه شاهد مرگ 1.2 میلیون کودکان زیر پنج سال باشیم[17].
منابع
[1] https://www.youtube.com/watch?vم=erHXKP386Nk
[2] Washington Post 200715,
[3] Financial Times 210121,
https://globalhealth.duke.edu/news/ensuring-everyone-world-gets-covid-vaccine
[4] Financal Times 210125.
[5] Financial Times 210210.
[6] Médecins sans frontières: WTO Covid-19 TRIPS Waiver Proposal,
[7] https://www.dn.se/sverige/bergstrom-lander-utan-vaccin-kan-sprida-nya-mutationer/
[8] Financial Times 210130.
[9] https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/qAvq9O/experternas-mardromsscenario-fickor-med-cirkulerande-virus
[10] Financial Times 210203.
[11] Financial Times 210117.
[12] Financial Times 210212.
[13] https://www.astrazeneca.com/media-centre/press-releases/2020/covid-19-vaccine-azd1222-showed-robust-immune-responses-in-all-participants-in-phase-i-ii-trial.html
[14] Médecins sans frontières, pressmeddelande 201111,
https://www.msf.org/governments-must-demand-all-coronavirus-covid-19-vaccine-deals-are-made-public,
jfr. Mariana Mazzucato, Henry Lishi Li & Els Toreelle: Designing Vaccines for People, Not Profits, Project Syndicate 201201,
[15] Business Wire 210111,
[16] Financial Times 210203.
[17] https://blog.unicef.se/2020/10/29/kampen-mot-covid-19-kraver-globalt-samarbete/
یادداشتها
خاطرات یک دوست ـ قسمت چهلمویکم
چند پاراگرافِ آخر از قسمت چهلم
نزدیک به چهار سال آشنایی و دوستی های مان بعنوان هم زندانی از عشرت آباد تا بندهای چهار و پنج و شش زندان شماره یک قصر، گستره متنوعی از تجارب را با هم داشتیم. بدون آنکه اختلافات مان در درک و چند و چون مبارزات را در یک کلاسور مشترک ریخته باشیم، اما همواره حسی مثبت و دوستانه را بین مان برقرار کرده بودیم.
ادامه مطلب...خاطرات یک دوست ـ قسمت چهلم
چند پاراگرافِ آخر از قسمت سیونهم
زندان شماره یک قصر سال های 53-54 را در دو مسیر موازی می توانم تصویر کنم؛ یکی تلاشی که می کوشید بهر صورتی شده یک گذشته «شکسته-بسته»از تشکیلات درون زندان را«احیا» کرده و بازسازی کند. بدون آنکه به لحاظ فکری بار تازه ای داشته باشد یا به مسائل تازه طرح شده در جنبش پاسخی روشن و کارآمد بدهد. این بیشتر بیک فرمالیسم «تشکیلاتی»می مانست تا یک جریان با درون مایه ای از اندیشه، نقد، و خلاصه درس گرفتن از ضعف و قوت های جریانات طی شده. همه ی آنهایی که به نوعی هویت طلبی تشکیلاتی مبتلا شده بودند و انقلاب را نه فرآیندی استعلایی نمی دیدند بلکه؛ مسیری تعریف شده یکبار برای همیشه می پنداشتند.
ادامه مطلب...خاطرات یک دوست ـ قسمت سی ونهم
چند پاراگرافِ آخر از قسمت سیوهشتم
در جستجوگری و صحبت با افراد بندهای چهارو پنجو شش تا زمانیکه یکیدو ماه اول در راهرو بند چهار بودم و بعد به یکی از اتاقهای بند پنج منتقل شدم. در ظهرهای چند روز متوالی که فرصتی بعداز غذا داشتیم و میشد وقت صحبت کردن داشت، مسعود رجوی با من وقت گذاشت و مفصل از وقایع و تحلیل ها و اشتراک مواضع و رویدادهای منتهی به سرکوب پلیس و موضع شخصی خودش صحبت کرد. میزان علاقه اش به تفصیل این موضوع برایم جای شگفتی داشت. او در جاهایی شروع به انتقاد از خودش بعنوان «رهبری» جریان کرد. گفته های او بیشتر از هر چیزی مرا دچار شگفتی می کرد و درک و جذب مطالبش را برایم سخت می کرد. من هنوز هم نمی فهمم چطور می شود اینقدر راحت راه و روش خطا رفت و بعد نشست و به آن انتقاد کرد و باز هم همان روال را ادامه داد !
ادامه مطلب...خاطرات یک دوست ـ قسمت سیوهشتم
چند پاراگرافِ آخر از قسمت سیوهفتم
با رسیدن به تهران مسافرین در ترمینال پیاده شدند و ما را با همان اتوبوس به داخل زندان قصر و درآنجا هم یکسره تا جلوی «ندامتگاه شماره یک» یا همان زندان شماره یک بردند. و آنجا با اندک وسایل شخصی پیاده مان کردند. و شروعی تازه با افسران زندان جدید و بازدید و لخت شدن و تندی متداول را تجربه کردیم و با حوصله از سر گذراندیم.
ادامه مطلب...خاطرات یک دوست ـ قسمت سیوهفتم
چند پاراگرافِ آخر از قسمت سیوششم
در زندان بسرعت با بزرگان جنبش چریکی از نزدیک محشور شدم. اولین چیزهایی که آموختم مسائل «سازمانی» بود. جنبش چریکی در نوباوگی عملی خودش سخت تحت ضربات سرکوب قرار گرفته و نیروهایش را به نوعی میشود گفت«تلفات» داده بود. کثرت دستگیریها، علیرقم مقاومتهای ستایش انگیز بسیاری در بازجوییها؛ مانع از هدر دهی نیروهایی نشد که قرار بود رهبری و استخوانبندی این جنبش را حفظ و صیانت کنند. در تحلیلهای بعدی؛ چه در زندان و چه در درون گروههای چریکی انجام شده توجه کمی را به نقش ضعفهای سازمان نیافتگی و خلعهای آسیب پذیر آن کردند. در حالیکه هر چقدر مبارزه سهمگینتر و هرچقدر سرکوبها سبوئانهتر باشد اهمیت سازمانیافتگی دم افزون تر میشود. در حقیقت اگر سلاح درک حقایق مبارزات انقلابی فلسفه و منطق «ماتریالیستی-دیالکتیکی» است؛ سلاح مقابله با نظامهای سرکوبگر و پلیسی «سازمان» است. آن هم از منظر «سازمان پذیری» نیروهای انقلابی. درباره این مقوله در جاهای دیگری به قوت پرداخته ایم.
ادامه مطلب...* مبارزات کارگری در ایران:
- فیل تنومند «گروه صنعتی کفش ملی»- قسمت دوم
- فیل تنومند «گروه صنعتی کفش ملی»
- بیانیه شماره دوم کمیته دفاع از کارگران اعتصابی
- تشکل مستقلِ محدود یا تشکل «گسترده»ی وابسته؟!
- این یک بیانیهی کارگری نیست!
- آیا کافکا بهایران هم میرود تا از هفتتپه بازدید کند !؟
- نامهای برای تو رفیق
- مبارزه طبقاتی و حداقل مزد
- ما و سوسیال دمکراسی- قسمت اول
- تجمع اول ماه می: بازخوانی مواضع
- از عصیان همگانی برعلیه گرانی تا قیام انقلابی برعلیه نظام سرمایهداری!؟
- ائتلاف مقدس
- وقتی سکه یک پول سیاه است!
- دو زمین [در امر مبارزهی طبقاتی]
- «شوراگراییِ» خردهبورژوایی و اسماعیل بخشی
- در مذمت قیام بیسر!
- هفتتپه، تاکتیکها و راستای طبقاتی
- تقاضای حکم اعدام برای «جرجیس»!؟
- سکۀ ضرب شدۀ فمنیسم
- نکاتی درباره اعتصاب معلمان
- تردستی و تاریخ، در نقد محمدرضا سوداگر و سید جواد طباطبایی
- دختران مصلوب خیابان انقلاب
- «رژیمچنج» یا سرنگونی سوسیالیستی؟!
- هفتتپه و پاسخی دوستانه بهسؤال یک دوست
- اتحادیه آزاد در هفتتپه چکار میکند؟
- دربارهی جنبش 96؛ سرنگونی یا انقلاب اجتماعی!؟
- دربارهی ماهیت و راهکارهای سیاسیـطبقاتی جنبش دیماه 96
- زلزلهی کرمانشاه، ستیز جناحها و جایگاه چپِ آکسیونیست!؟
- «اتحادیه مستقل کارگران ایران» از تخیل تا شایعه
- هزارتوی تعیین دستمزد در آینه هزارتوی چپهای منفرد و «متشکل»
- شلاق در مقابله با نوزایی در جنبش کارگری
- اعتماد کارگران رایگان بهدست نمیآید
- زحمتکشان آذری زبان در بیراههی «ستم ملی»
- رضا رخشان ـ منتقدین او ـ یارانهها (قسمت دوم)
- رضا رخشان ـ منتقدین او ـ یارانهها (قسمت اول)
- در اندوه مرگ یک رفیق
- دفاع از جنبش مستقل کارگری
- اطلاعیه پایان همکاری با «اتحاد بینالمللی در حمایت از کارگران در ایران»
- امضا برعلیه «دولت»، اما با کمک حکومتیان ضد«دولت»!!
- توطئهی خانه «کارگر»؛ کارگر ایرانی افغانیتبار و سازمانیابی طبقاتی در ایران
- تفاهم هستهای؛ جام زهر یا تحول استراتژیک
- نه، خون کارگر افغانی بنفش نیست؟
- تبریک بهبووورژواهای ناب ایرانی
- همچنان ایستاده ایم
- دربارهی امکانات، ملزومات و ضرورت تشکل طبقاتی کارگران
- من شارلی ابدو نیستم
- دربارهی خطابیه رضا رخشان بهمعدنچیان دنباس
- قطع همکاری با سایت امید یا «تدارک کمونیستی»
- ایجاد حزب کمونیستی طبقهی کارگر یا التجا بهنهادهای حقوقبشری!؟
- تکذیبیه اسانلو و نجواهای یک متکبر گوشهنشین!
- ائتلافهای جدید، از طرفداران مجمع عمومی تا پیروان محجوب{*}
- دلم برای اسانلو میسوزد!
- اسانلو، گذر از سوءِ تفاهم، بهسوی «تفاهم»!
- نامهی سرگشاده بهدوستانم در اتحاد بینالمللی حمایت از کارگران
- «لیبر استارت»، «کنفرانس استانبول» و «هیستادروت»
- «لیبر استارت»، «سولیداریتیسنتر» و «اتحاد بینالمللی...»
- «جنبش» مجامع عمومی!! بورژوایی یا کارگری؟
- خودشیفتگی در مقابل حقیقت سخت زندگی
- فعالین کارگری، کجای این «جنبش» ایستادهاند؟
- چکامهی آینده یا مرثیه برای گذشته؟
- کندوکاوی در ماهیت «جنگ» و «کمیتهی ضدجنگ»
- کالبدشکافی یک پرخاش
- توطئهی احیای «خانهکارگر» را افشا کنیم
- کالبدشکافیِ یک فریب
- سندیکای شرکت واحد، رفرمیسم و انقلاب سوسیالیستی
* کتاب و داستان کوتاه:
- دولت پلیسیجهانی
- نقد و بازخوانى آنچه بر من گذشت
- بازنویسی کاپیتال جلد سوم، ایرج اسکندری
- بازنویسی کاپیتال جلد دوم، ایرج اسکندری
- بازنویسی کاپیتال جلد اول، ایرج اسکندری
- کتاب سرمایهداری و نسلکشی ساختاری
- آگاهی طبقاتی-سوسیالیستی، تحزب انقلابی-کمونیستی و کسب پرولتاریایی قدرت...
- الفبای کمونیسم
- کتابِ پسنشینیِ انقلاب روسیه 24-1920
- در دفاع از انقلاب اکتبر
- نظریه عمومی حقوق و مارکسیسم
- آ. کولنتای - اپوزیسیون کارگری
- آخرین آواز ققنوس
- اوضاعِ بوقلمونی و دبیرکل
- مجموعه مقالات در معرفی و دفاع از انقلاب کارگری در مجارستان 1919
- آغاز پرولترها
- آیا سایهها درست میاندیشند؟
- دادگاه عدل آشکار سرمایه
- نبرد رخساره
- آلاهو... چی فرمودین؟! (نمایشنامه در هفت پرده)
- اعتراض نیروی کار در اروپا
- یادی از دوستی و دوستان
- خندۀ اسب چوبی
- پرکاد کوچک
- راعش و «چشم انداز»های نوین در خاورسیاه!
- داستان کوتاه: قایق های رودخانه هودسون
- روبسپیر و انقلاب فرانسه
- موتسارت، پیش درآمدی بر انقلاب
- تاریخ کمون پاریس - لیسا گاره
- ژنرال عبدالکریم لاهیجی و روزشمار حمله اتمی به تهران
* کارگاه هنر و ادبیات کارگری
- شاعر و انقلاب
- نام مرا تمام جهان میداند: کارگرم
- «فروشنده»ی اصغر فرهادی برعلیه «مرگ فروشنده»ی آرتور میلر
- سه مقاله دربارهی هنر، از تروتسکی
- و اما قصهگوی دروغپرداز!؟
- جغد شوم جنگ
- سرود پرولتاریا
- سرود پرچم سرخ
- به آنها که پس از ما به دنیا می آیند
- بافق (کاری از پویان و ناصر فرد)
- انقلابی سخت در دنیا به پا باید نمود
- اگر کوسه ها آدم بودند
- سوما - ترکیه
- پول - برتولت برشت
- سری با من به شام بیا
- کارل مارکس و شکسپیر
- اودسای خونین
* ترجمه:
- رفرمیستها هم اضمحلال را دریافتهاند
- .بررسی نظریه انقلاب مداوم
- آنتونیو نگری ـ امپراتوری / محدودیتهای نظری و عملی آتونومیستها
- آیا اشغال وال استریت کمونیسم است؟[*]
- اتحادیه ها و دیکتاتوری پرولتاریا
- اجلاس تغییرات اقلیمیِ گلاسکو
- اصلاحات اقتصادی چین و گشایش در چهلمین سال دستآوردهای گذشته و چالشهای پیشِرو
- امپراتوری پساانسانی سرمایهداری[1]
- انقلاب مداوم
- انگلس: نظریهپرداز انقلاب و نظریهپرداز جنگ
- بُرهههای تاریخیِ راهبر بهوضعیت کنونی: انقلاب جهانی یا تجدید آرایش سرمایه؟
- بوروتبا: انتخابات در برابر لوله تفنگ فاشیسم!
- پناهندگی 438 سرباز اوکراینی به روسیه
- پیدایش حومه نشینان فقیر در آمریکا
- پیرامون رابطه خودسازمانیابی طبقه کارگر با حزب پیشگام
- تأملات مقدماتی در مورد کروناویروس و پیآیندهای آن
- تاوان تاریخی [انقلابی روسیه]
- تروریسم بهاصطلاح نوین[!]
- جنبش شوراهای کارخانه در تورین
- جنبش مردم یا چرخهی «سازمانهای غیردولتی»
- جوانان و مردم فقیر قربانیان اصلی بحران در کشورهای ثروتمند
- چرا امپریالیسم [همواره] بهنسلکشی باز میگردد؟
- دستان اوباما در اودسا به خون آغشته است!
- رهایی، دانش و سیاست از دیدگاه مارکس
- روسپیگری و روشهای مبارزه با آن
- سرگذشت 8 زن در روند انقلاب روسیه
- سقوط MH17 توسط جنگنده های نیروی هوائی اوکراین
- سکوت را بشکنید! یک جنگ جهانی دیگر از دور دیده میشود!
- سه تصویر از «رؤیای آمریکایی»
- سه مقاله دربارهی هنر، از تروتسکی
- شاعر و انقلاب
- فساد در اتحادیههای کارگری کانادا
- فقر کودکان در بریتانیا
- قرائت گرامشی
- کمون پاریس و قدرت کارگری
- گروه 20، تجارت و ثبات مالی
- لایحه موسوم به«حق کار»، میخواهد کارگران را بهکشتن بدهد
- ماركس و خودرهایی
- ماركسیستها و مذهب ـ دیروز و امروز
- مانیفست برابری فرانسوا نوئل بابوف معروف بهگراکوس[1]
- مجموعه مقالات در معرفی و دفاع از انقلاب کارگری در مجارستان 1919
- مجموعه مقالات در معرفی و دفاع از انقلاب کارگری در مجارستان 1919
- ملاحظاتی درباره تاریخ انترناسیونال اول
- ممنوعیت حزب کمونیست: گامی به سوی دیکتاتوری
- نقش کثیف غرب در سوریه
- نگاهی روششناسانه بهمالتیتود [انبوه بسیارگونه]
- واپسین خواستهی جو هیل
- واپسین نامهی گراکوس بابوف بههمسر و فرزندانش بههمراه خلاصهای از زندگی او
- ویروس کرونا و بحران سرمایه داری جهانی
- یک نگاه سوسیالیستی بهسرزمینی زیر شلاق آپارتاید سرمایه