rss feed

28 خرداد 1403 | بازدید: 324

نیروی‌کار در دوران پوتین: وضعیت طبقه‌ی کارگر روسیه

نوشته شده توسط پل تی کریستنسن-ترجمه: پویا صابرزاده

کارگران روسیه در تلاش برای منافع‌شان هزاران استراتژی به‌کار برده‌اند، اما هم‌چنان‌که شواهد بالا نشان می‌دهد، به‌لحاظ سازمانی، حقوقی و سیاسی نیز با موانعی چشم‌گیری روبرو می‌شوند. برای اکثریت بزرگی از کارگران روسیه اتحادیه‌های کارگری به‌موجب یگانه‌نگریِ رسمیِ «فدراسیون اتحادیه‌های مستقل روسیه» و موانع انبوهی که اتحادیه‌ها و فعالین اتحادیه‌های مستقل با آن روبرو هستند، سازوکارِ ناکارآمدی برای پیشبرد منافع‌شان از کار درآمده است.

22 اسفند 1400 | بازدید: 1086

سه دیدگاه درباره زنان و اعتصابات

نوشته شده توسط ایوا اشمیتز-اولینا یوهانسون ویلن-والگرور پالمادوتیر- والگرور پالمادوتیر ترجمه: سارا طاهری

 صاحبان قدرت و زنانی که به‌طبقات اجتماعی ممتازتر تعلق دارند، به‌موازات جشن پیروزی‌های قدیمی، سیاست‌های لیبرال/فمینیستی و «برابری‌سازی جنسیتی» در دیگر کشورها، می‌توانند چشم خود را بر بی‌عدالتی‌های کنونی در کشور خود ببندند. روایت جنبش، با اسطوره‌سازی و رمانتیک‌سازی مبارزات و پیروزی‌های گذشته، شکلی از عمل‌کرد تاریخی است که همیشه در زمینه‌ای معنادار قرار دارد، ...

25 آبان 1394 | بازدید: 86386

مجموعه مقالات در معرفی و دفاع از انقلاب کارگری در مجارستان 1919

نوشته شده توسط پویان فرد

 مجموعه مقالات در معرفی و دفاع از انقلاب کارگری در مجارستان 1919majarestan

اخباری که از رهبران شوروی مجارستان دریافت کرده‌ایم، برای ما سرشار از شور و لذت بوده است. تنها دو ماه است که از اعلام موجودیت دولت شوروی مجارستان می‌گذرد، اما با این حال به‌نظر می‌رسد که سازمان پرولتاریای مجارستان سرآمدتر از سازمان پرولتاریای روسیه است. این قابل درک است، چراکه در مجارستان سطح فرهنگ عمومی مردم بالاتر است.... 

«این چه نوع دیکتاتوری [پرولتاریایی] است که شما به‌راه انداخته‌اید، دیکتاتوری پرولتاریا برای سوسیالیزه کردن تئاتر و انجمن‌های موسیقی؟

11 فروردين 1399 | بازدید: 19979

کتاب سرمایه‌داری و نسل‌کشی ساختاری

نوشته شده توسط پویان فرد

کتاب سرمایه‌داری و نسل‌کشی ساختاری

هم‌اکنون که این کتاب منتشر می‌شود، چیزی حدود 27 هزار نفر جان خود را به‌‌دلیل بیماریِ ناشی از ویروس کرونا از دست داده‌اند، درصورتی‌که روزانه در جهان 22 هزار کودک زیر 5 سال به‌دلیل گرسنگی و بیماری‌های قابل پیش‌گیری جان خود را از دست می‌دهند. واقعیتی که ناشی از ویروس نظام‌ سرمایه‌داری، ویروس سود، ویروس بازارآزاد، ویروس نئولیبرالیسم و تمامی ویروس‌های وضعیت موجود جهانی است.

یادداشت‌ها

خاطرات یک دوست ـ قسمت سی‌وهشتم

چند پاراگرافِ آخر از قسمت سی‌وهفتم

با رسیدن به تهران مسافرین در ترمینال پیاده شدند و ما را با همان اتوبوس به داخل زندان قصر و درآنجا هم یکسره تا جلوی «ندامتگاه شماره یک» یا همان زندان شماره یک بردند. و آنجا با اندک وسایل شخصی پیاده مان کردند. و شروعی تازه با افسران زندان جدید و بازدید و لخت شدن و تندی متداول را تجربه کردیم و با حوصله از سر گذراندیم.

ادامه مطلب...

خاطرات یک دوست ـ قسمت سی‌وهفتم

چند پاراگرافِ آخر از قسمت سی‌وششم

در زندان بسرعت با بزرگان جنبش چریکی از نزدیک محشور شدم. اولین چیزهایی که آموختم مسائل «سازمانی» بود. جنبش چریکی در نوباوگی عملی خودش سخت تحت ضربات سرکوب قرار گرفته و نیروهایش را به نوعی می­شود گفت«تلفات» داده بود. کثرت دستگیریها، علیرقم مقاومت­های ستایش انگیز بسیاری در بازجویی­ها؛ مانع از هدر دهی نیروهایی نشد که قرار بود رهبری و استخوانبندی این جنبش را حفظ و صیانت کنند. در تحلیل­های بعدی؛ چه در زندان و چه در درون گروههای چریکی انجام شده توجه کمی را به نقش ضعف­های سازمان نیافتگی و خلع­های آسیب پذیر آن کردند. در حالیکه هر چقدر مبارزه سهمگین­تر و هرچقدر سرکوب­ها سبوئانه­تر باشد اهمیت سازمان­یافتگی دم افزون تر می­شود. در حقیقت اگر سلاح درک حقایق مبارزات انقلابی فلسفه و منطق «ماتریالیستی-دیالکتیکی» است؛ سلاح مقابله با نظام­های سرکوبگر و پلیسی «سازمان» است. آن هم از منظر «سازمان پذیری» نیروهای انقلابی. درباره این مقوله در جاهای دیگری به قوت پرداخته ­ایم.

ادامه مطلب...

خاطرات یک دوست ـ قسمت سی‌وششم

چند پاراگرافِ آخر از قسمت سی‌وپنجم

[به«نظرم» عموئی یک توده­ای تمام عیار است. و با همه توان در خدمت «آرمان­های»پایه­ای حزبش و از همین منظر است که در نقل وقایع قلم زده است. کتاب «دُرد زمانه» به‌قوت و دقت این سوگیری کاملاً جانبدارانه را بیان و عیان می­کند. در نتیجه آن‌چه عمویی در این کتابش هم آورده پر رنگ کردن و ارج نهادن به‌همان قداست متحزب خود اوست. شاید تنها حُسن و قبح کتابش هم در همین باشد. (درباره شناخت و تحلیل تاریخی حزب توده در مقام دیگر باید نوشت، که جای خود را درکارهایم دارد). در این بخش از خاطرات تنها به‌وقایع زندان از دید عمویی در این کتاب اشاره می­کنم، ددر نوشته عمویی «وقایع تقطیع و گزینش شده» آمده. او با یادآوری جریان‌سازی، توده­ای  بودنش و ضد جریان اصلی «چریکی» این رویداد را شرح داده و اوصافی دارد].

ادامه مطلب...

خاطرات یک دوست ـ قسمت سی‌وپنجم

چند پاراگرافِ آخر از قسمت سی‌وچهارم

یکی از سرگرمی­ها آنروزهای سلول انفرادی در پس حوداث خونبار مقاومت «کتاب گویی» برای جمع هم بندی­ها بود. من داستان کوتاهی از ماکسیم گورکی را برای جمع تعریف(بازخوانی ذهنی) کردم که مورد استقبال و تحسین (شخصیت­های مطرح«چپ») قرار گرفت. در این قصه کوتاه نویسنده­ای(که بنظر خود ماکسیم است) با انقلابی­ای(که به مشخصات لنین) است بر میخورد. انقلابی نویسنده را مورد سئوالاتی قرار میدهد و او را بسوی نوعی خودکاوی و خودشناسی از جنس «خودآگاهی» اجتماعی سوق میدهد. گفتگو در فضایی اتفاق می افتد که نویسنده­ی داستان سرمست از موفقیت­های حرفه­ایش پس از نشر و استقبال اثریست که به تازه­گی منتشر کرده می­باشد.

ادامه مطلب...

خاطرات یک دوست ـ قسمت سی‌وچهارم

چند پاراگرافِ آخر از قسمت سی‌وسوم

رئیس ساواک آمد و به‌بازجو چیزهایی گفت، و او هم دستور فلک کردن مرا داد. این تجربه‌ی تازه‌ای بود از کتک خوردن. یک چوب به‌طول بیش از یک متر و به‌قطر حدود پنج سانت، از دو سرش یک طناب کتانی ضخیم گذرانده بودند. شبیه یک کمان، اما با آزادی بیش از طول طناب. دو پا را از مچ بین چوب و طناب می‌گذاشتند و چوب را می‌پیچاندند تا پا بین طناب و چوب صفت می‌شد. شکنجه‌شونده روی زمین به‌پشت قرار داشت و چوبِ فلک در دست دو نفر بود که ایستاده بودند. کفِ پا آماده‌ی شلاق خوردن بود؛ و شلاق هم همان کابل برق چند لایه بود. تعدادی زدند، اما خیلی ادامه ندادند. چوب را شُل کردند و پاهای کبود و ورم کرده آزاد شد. این‌جا دیگر مثل بازجویی‌های اوین دستور «پاشو راه برو» در کار نبود. جالب این‌که چشم‌بند و دست‌بند دوباره به‌کار گرفته شد. این‌بار یک پابند هم به‌پاها زدند. وسیله‌ای مثل دست‌بند، اما ضخیم‌تر و با زنجیری بلندتر، به‌حدی که می‌توانستی فقط قدم‌های کوتاه برداری.

ادامه مطلب...

* مبارزات کارگری در ایران:

* کتاب و داستان کوتاه:

* ترجمه:


* گروندریسه

کالاها همه پول گذرا هستند. پول، کالای ماندنی است. هر چه تقسیم کار بیشتر شود، فراوردۀ بی واسطه، خاصیت میانجی بودن خود را در مبادلات بیشتر از دست می دهد. ضرورت یک وسیلۀ عام برای مبادله، وسیله ای مستقل از تولیدات خاص منفرد، بیشتر احساس میشود. وجود پول مستلزم تصور جدائی ارزش چیزها از جوهر مادی آنهاست.

* دست نوشته های اقتصادی و فلسفی

اگر محصول کار به کارگر تعلق نداشته باشد، اگر این محصول چون نیروئی بیگانه در برابر او قد علم میکند، فقط از آن جهت است که به آدم دیگری غیر از کارگر تعلق دارد. اگر فعالیت کارگر مایه عذاب و شکنجۀ اوست، پس باید برای دیگری منبع لذت و شادمانی زندگی اش باشد. نه خدا، نه طبیعت، بلکه فقط خود آدمی است که میتواند این نیروی بیگانه بر آدمی باشد.

* سرمایه (کاپیتال)

بمحض آنکه ابزار از آلتی در دست انسان مبدل به جزئی از یک دستگاه مکانیکى، مبدل به جزئی از یک ماشین شد، مکانیزم محرک نیز شکل مستقلی یافت که از قید محدودیت‌های نیروی انسانی بکلى آزاد بود. و همین که چنین شد، یک تک ماشین، که تا اینجا مورد بررسى ما بوده است، به مرتبۀ جزئى از اجزای یک سیستم تولید ماشینى سقوط کرد.

top