دربارهی تغییر - قسمت دوم
بنابراین ـبا توجه بهآنچه گفته شدـ تعریف دقیقتر از «تغییر» عبارت است از: ربطِ متعین بهدو ماهیت؛ [البته] با این تأکید که [هیچ] ربطی بهدو ماهیت متعین نمیگردد، مگر از جنبهی نفیِ آن دو ماهیت تا بتواند خودرا ثابت کند. برای مثال: هنگامیکه یک شکوفه بهمیوه تغییر میکند، دیگر در میوه ماهیت شکوفه بهچشم نمیخورد. ممکن است عناصر ساختیِ گذشته بهصورتی در فرماسیون دوم ابقا گردد؛ اما آنچه مفهوم تغییر را عینیت میبخشد نه در عناصر ابقا شده، بلکه در عناصری یافت میشود که [در] هر دو شئ متغایرند و نفی شدهاند؛
دربارهی تغییر- قسمت دوم
توضیح سایت رفاقت
آز آنجاکه این قسمت از «درسنامهی دربارهی تغییر» بدون قسمت نخست این درسنامه بهجامعیت معنایی خود نمیرسد؛ ازاینرو، بهخوانندهی مفروض این نوشته پیشنهاد میکنیم که قسمت نخست را نیز مطالعه کند.
پیرامون تعریف تغییر
در درسنامه قبلی دیدیم که شرط لازم و کافی برای هر تغییریعبارت است از: شئ جایگزین و ربطِ بین شئ اول و شئ جایگزین، که لزوماً همان «ذاتِ توسطیه» خواهد بود. اینک درصددیم که بهتعریف تغییر دست بابیم. اگر بخواهیم تغییر را با شئ اول و شئ دوم تعریف کنیم، خواهیم دید که کارِ عبثی است؛ زیرا هرکدام از این اشیا (چه شئ اول ویا شئ جایگزین) در حالت وضعی و بهتنهایی حاصل هیچگونه دگرگونیای نیستند. اصولاً تثبیت یک شئ حاصل تعادل، توازن و سکونِ نسبیِ پروسههای ترکیبکنندهی آن شئ است؛ بنابراین، دریافت دگرگونی از شئ بهخودیِ خود غیرممکن است. ازاینرو تعریفِ «تغییر» نیز نمیتواند در گرو شئ اول یا شئ دوم باشد.
شاید از سوی کسانی چنین ابراز نظر شود که در اینجا مراد از شئ نه شیئیت آن، بلکه (همانطور که قبلاً گفته شد) ماهیت آن است؛ [دراینصورت] بازهم متذکر میشویم که ماهیت درخودْ معنایِ دگرگونی و تغییر را ندارد. چراکه ماهیت به«حدْ» ماهیت است، و حدْ در نسبی محدود است.[پس] تکیه بهماهیت اول ویا ماهیتِ جایگزین ما را بهتعریف دگرگونی و تغییرِ شئ سوق نمیدهد، بلکه ماهیت سائق بهتعریفِ شئ است.
حال اگر بخواهیم ربط (ذات توسطیه) بین شئ اول و شئ دوم را مقدمات ویا اساس تعریف خود از دگرگونی [و تغییر] بدانیم، نتیجهی تعریفْ حاصلی جز تداخلِ آن با تعریفِ «حرکت» نخواهد داشت؛ زیرا «ربط توسطیه» منطبق است با ذاتِ شدن در تداوم، و مفهومِ حرکت را معین میسازد، نه مفهومِ تعییر را. خلاصه آنکه تغییر در هیچکدام (نه در شئ اول و نه در شئ دوم و ـحتیـ نه در ربطِ توسطیه آن دو شئ) بهتنهایی تعیّن نمییابد؛ بلکه در دیالکتیکِ تغییر استکه مفهوم و تعریف آن [یعنی تعریف تغییر] امکانپذیر میگردد.
حال ببینیم دیالکتیکِ تغییر کدام است؟
دیالکتیک تغییر، دیالکتیک «نفی» است؛ دیالکتیک نفیِ شئ اول در شئ دوم، و نفیِ شئ دوم در اثباتِ «ربطِ توسطیه» بین دو شئ. شئ اول باید در شئ دوم منحل شده و خود را نفی کند. اما شئ دوم ـاگر مفهوم کامل تغییر را دارا شودـ نمیتواند هیچ عنصری از شئ جایگزین منظور شود. ربط شئ اول با شئ دوم نه بهعلت نقاط اثبات ویا تکرارش در شئ جایگزین، بلکه دقیقاً بهعلت نفی و انحلالِ شئ اول در شئ دوم است. بنابراین ربطِ بین شئ اول و شئ دومْ ربطِ نفی است، که با نفیِ شئ همراه میباشد؛ حال آنکه مفهوم سکونْ نفیِ «ربط» است، که با اثبات شئ همراه میگردد. ربط نفی نه میتواند بهشئ اول و نه میتواند بهشئ دوم متعین شود، بلکه این ربط خودرا در نفیِ ماهیتِ هردو شئ مییابد ـیعنی بهدو ماهیت متعین میگرددـ و [ازآنجاکه] ربط ـهرگزـ بهدو ماهیت متعین نمیگردد، بنابراین هردو ماهیت را نفی میکند ویا بهنقاط منفی در ماهیت تعین مییابد. در نظر اول این پندار که تنها شئ اول استکه در شئ دوم منحل میگردد، سبب میشود که تغییر را با انحلال شئ اول و التحامِ شئ دوم تعریف کنیم؛ اما با کمی دقت درمییابیم که شئ التحام یافته نیز ـنسبت بهشئ اولـ فقط در نقاطِ منفی استکه میتواند تغایر خودرا همچون دو شئ بیربط ـ[یعنی] با ربط توسطیهـ متعین سازد، که همان «تغییر» است. اصولاً عینیت تغییر در نقاط متغایر نهفته است؛ و این همچون دو دستگاه مختصاتِ متغایر نسبت بههم معنی میشوند، یعنی نقاط متغایر نه لزوماً در شئ اول ویا بهتنهایی در شئ دوم [بلکه] در نسبت میان آن دوست که شکل میگیرد.
پس، تغییر متعین است بهدو ماهیت و آنْ درصورتی استکه این دو ماهیت دارای ذات واحد ویا ذات توسطیه باشند؛ اما این تعین که نفی هردو ماهیت است، تعینِ ربطِ نفی بین دو ماهیت است. بهاین ترتیب بهتأیید لنین از تعریف هگلیِ انقطاعِ ماهیت نزدیک میشویم: ماهیتیکه در ماهیت جایگزین منقطع شده؛ ولی باید این تأکید ـنیزـ بهاین تعریف اضافه شود که نقطه انقطاع نه با بینهایتِ ماهیت، بلکه فقط در ربط توسطیه با تکیه بهوحدتِ ذاتی مشخص میگردد. شاید علت آنکه بهدنبال تعریفِ «انقطاعاتِ ماهیت»، جملهی «پیوستگی و وحدتِ ذاتی» نیامده، این باشد که «پیوستگیِ ذاتی» ـاگرـ همراه انقطاع ماهیت بهکار برده شود، مفهومِ «حرکت» در فلسفهی نظری و «حقیقت» در فلسفه عملی از آن مستفاد میگشت. عیب تعریف فوق در همینجاستکه بهتنهایی با «تغایر» و با تأکید روی «وحدتِ ذاتی» با «حرکت» مشتبه میگردد.
بنابراین ـبا توجه بهآنچه گفته شدـ تعریف دقیقتر از «تغییر» عبارت است از: ربطِ متعین بهدو ماهیت؛ [البته] با این تأکید که [هیچ] ربطی بهدو ماهیت متعین نمیگردد، مگر از جنبهی نفیِ آن دو ماهیت تا بتواند خودرا ثابت کند. برای مثال: هنگامیکه یک شکوفه بهمیوه تغییر میکند، دیگر در میوه ماهیت شکوفه بهچشم نمیخورد. ممکن است عناصر ساختیِ گذشته بهصورتی در فرماسیون دوم ابقا گردد؛ اما آنچه مفهوم تغییر را عینیت میبخشد نه در عناصر ابقا شده، بلکه در عناصری یافت میشود که [در] هر دو شئ متغایرند و نفی شدهاند؛ یعنی در ربطِ نفیِ این عناصر ویا کل ماهیت دو شئ. در تغییرات اجتماعی نیز هنگامیکه یک فرماسیون بدل بهفرماسیون دیگری میگردد، همان مناسبت [نفی] بهچشم میخورد؛ [یعنی] ممکن است [بعضی] عناصرِ ساختیِ گذشته [علیرغم نفیِ ماهیت آن] بهصورتی در فرماسیون دوم ابقا شوند. مثلاً ممکن است نهادهای اجتماعی بههمان تظاهر سابق در فرماسیون جدید باقی بمانند، [اما] معمولاً این نقطه از جنبه ظاهری معنا دارد؛ وگرنه در محتوا و بطن هرگاه ماهیتی جایگزین ماهیتِ دیگر شود، در هیچ عنصری تکرار نمیشود. برای مثال: ممکن استکه زبان و مذهب ـاز نظر ساختیـ در هر دو فرماسیون ـظاهراًـ تکرار شوند؛ لیکن هم زبان و هم مذهب در هر دو فرماسیون از جنبهی محتوایی (بهتبعِ ماهیتِ آن فرماسیون) دگرگون شده و تغییر مییابند.
مفاهیم زبانشناسیِ هر فورماسیون بههمان اندازه که فرماسیون[ها] در ماهیت با هم متغایرند، با یکدیگر اختلاف دارند. مثلاً مفهوم آزادی بیآنکه در لغت و از نظر ساخت لغوی تغییر کند، از جنبهی مفهومی ـبراساس ماهیت هر فورماسیونـ متفاوت خواهد بود؛ ویا کلیسا و مسجد که نهادهای مذهبیاند، حتی اگر از جنبهی ساختی دگرگون نشوند، از جنبهی محتوایی کاملاً تغییر میکنند. مسلم این استکه کلیسا [ویا مسجد] فئودالی بههمان اندازه از کلیسا [و مسجد] بورژوایی متفاوت استکه فورماسیون فئودالی از فورماسیون سرمایهداری.
باید توجه داشتکه گاه ممکن است بدون تغییر در ماهیت یک شئ، اجزاء و عناصری از شئ اول در شئ دوم منحل شده باشد (یا اگر درستتر گفته باشیم: عناصری از یک شئ در خودِ همان شئ منحل شود)، در این صورت نمیتوان گفتکه [آن] شئ دگرگون شده است؛ [زیرا] هنگامیکه «مجموعه»ی خودرا محدود بهاجزاء دگرگون شده بکنیم، خواهیم دید که این دگرگونی طبق همان فرمول شئ اول و مناسباتاش یا شئ دوم صورت گرفته است. برای روشن شدن مطلب، فرض کنیم در نظام سرمایهداری تغییراتی نهادی رخ بدهد؛ مثلاً دولتی بهجای دولت دیگر دیگری بنشیند. طبعاً نمیتوان ادعا کرد که با این دگرگونی [یعنی جابهجایی دولت] نظام سرمایهداری تغییر کرده است، بلکه میتوان [یا بهعبارت دیگر: میبایست] مجموعهی دولت را [در] محدودهی طبقه حاکم مورد بررسی قرار داد و تغییراتِ دولت را تابع دگرگونیهای قشریِ حاکم دانست؛ و برای آنْ تغییرِ ماهوی قائل شد. بدینترتیب که شئ اول (که ماهیت دولت را از جنبهی قشری مشخص میکند) منحل شده و شئ دوم (که ماهیت آن را ـنیزـ از جنبهی قشری میتوان تبیین کرد) جایگزین آن شده است؛ اما باید توجه داشتکه علت تغییر ممکن است بهکل سیستم برگردد، که برای مثال جنبهی خارجی دارد. این مسأله را بعداً توضیح خواهیم داد و درخواهیم یافت که «علتِ» تغییر میتواند خارجی بوده و نباید آن را با «ربطِ» تغییر اشتباه گرفت.
مسألهی دیگر که باید از جنبهی منطقی بهآن توجه داشت این استکه هرگاه ماهیتی ثابت گرفته شود و اجزا ویا عناصری در آن بهصورت متداخل تغییر یابند؛ گرچه این تغییرات ماهوی و محتوایی هستند، اما نسبت بهماهیتِ ثابت و محیطْ کاملاً روبنایی و [رو]ساختی محسوب میگردند. علتِ آنکه یک ماهیتِ محیط میتواند با تغییرات ماهیتهای محاطْ ثابت و بیتغییر بماند، ظرفیت و پتانسیلِ ماهیت محیط میباشد؛ و ظرفیت و پتانسیلِ ماهیتِ محیط بهمیزان تبدیلپذیریِ آن ماهیت و انحلال تضادهای درونی و بیروناش مربوط میگردد.
درضمن باید توجه داشتکه تغییرات ماهیتهای محاط نسبت بهماهیت محیط تدریجی محسوب میشود. لازم بهیادآوری استکه در اینجا اشاره بهاین مطلب فقط یک تذکر منطقی است؛ و در آینده بیشتر بهآن میپردازیم.
مسأله تغییر از جنبهی شناختشناسانه نیز تا اندازهای قابل تعمق است. هنگامیکه از ربطِ متعین بهدو ماهیت سخن میرود، بهنظر میآید که ذهن نیز مفهوم تغییر را بههمین صورت درمییابد؛ یعنی پس از آنکه بین شئ اول و شئ دوم ربط برقرار کرد با تکیه بهنقاط دو شئ و ربط توسطیه، مفهوم تغییر را نیز دریافت میکند؛ لیکن باید توجه داشتکه کارِ نفی از جنبهی دریافت تغییر عکس آن چیزی استکه در جهان خارج واقع میگردد.
نقطه عزمیت ذهن برای دریافت تغایر بین دو شئ ـبرعکس واقعـ از شئ دوم (یعنی شئ جایگزین) بهشئ اول (یعنی شئ محفوظ) است؛ [بدین ترتیبکه] شئ دوم نزدِ ذهن بهمثابه برابرایستایی انضمامی و شئ اول بهمثابهی محفوظِ سابق است؛ و طبعاً دریافت تغایر بهمیزان روشنیِ شئِ محفوظ در ذهن بستگی دارد. تظاهر و بُروز تغییر و زمان (که بهحدِ ذاتی محدود است) جنبهی ذاتی تغییر میباشد. [همانطورکه] قبلاً در تعریف زمان گفتیم، زمان عبارت است از ذات تغییر، و البته شمول آن را وسیعتر از این میدانستیم، و حتی معتقد بودیم: ازآنجاکه دو بنیان «در شدن» در تبدیل بهیکدیگر هستند و دارای غیریت میباشند، ذاتِ آن تبدیل را هم با ذاتِ تغییر بیان میکردیم؛ اینک میگوییم که زمان ذات تغییر است در شمولِ وسیعِ مفهومی، و ذات تغییر است در معنای توسطیه.
بهعبارت دیگر، در یک «ماهیتْ» زمان و مکانْ خودرا بهصورت تبدیلِ بنیانیِ درهم بهدگرِ هم بدل میسازند؛ اما [ازآنجاکه] در مقولهی «تغییرْ» زمان و مکان نمیتوانند خودرا بههم تبدیل کنند، ناچار در انحلالِ آن [ماهیت] (یعنی در ربطِ نفی) حل میکنند تا توسط آن [یعنی ربطِ نفی] در نسبت و ماهیت دیگر قرار یابند و بتوانند درهم تنفیذ گردند. بنابراین، زمان در یک «ماهیتْ» زمانِ قطعی، همزمانِ غیریت و خلاصه ذاتِ غیریت است؛ حال آنکه زمان در «تغییرْ» زمانِ توسطیه، غیرهمزمان و خلاصه ذاتِ تغییر است.
در مورد «حرکت» که زمانْ خودرا در شدن مفهوم میسازد، پیوستگیِ آن و همچنین بیوقفگی و تداوم آن بهچشم میخورد؛ اما در «تغییرْ» گویی زمان بهنسبت و اندازه درآمده و دارای طپش و ضربان میگردد. بهطورکلی، همانطورکه میتوان «تغییر» را بُروز و تظاهر «حرکت» دانست، عنصر زمانی آن را نیز میتوان تجلی و بروز زمان بیوقفه خواند. اگر تغییرْ آهنگِ حرکت است، زمان در «تغییر» نیز آهنگ زمان است و کار ضربههای ساعت را میکند.
عنصر مکان در «تغییر» ـهمانطور که قبلاً گفتهایمـ حدِ ماهیتِ اشیاءِ اول و دوم است، که [این] تغییرِ حدِ ماهویِ اول بهحدِ ماهویِ دومْ عنصرِ مکانِ وضعیِ تغییر را نمایش میدهد. در «غیریت» زمان و مکان ـدر تبدیلِ بههمـ ماهیت واحدی را میسازند. بنابراین مکان در ماهیتِ واحد تعادل داشته و سکون نسبی دارد. لیکن در «تغییر» هم عناصر همزمانی و هم عناصر هممکانیِ غیریتْ بهیکدیگر تبدیل نمیشوند، بلکه دو وجه بهظاهر متفاوت زمان و مکان بهصورت تقدم و تأخر زمانی و بهصورت حد اول و حد دومِ مکانی خودرا نشان میدهد، که نقطه وحدتشان همان ربط نفی است.
تغییر از زاویه ماهوی محصول حرکتِ ماهیت و انحلال و انقطاع آن است و همانطورکه گفتیم ماهیت بهتضاد درون و بیرون ماهیت است، لیکن شدن و حرکت صرفاً بهتضاد درون مبتنی است.
دیالکتیک متناهی و نامتناهی که هگل از آن برای مفهومِ شدن سود میجوید، همان دیالکتیک تغییر است و برای مفهومِ شدن میبایست از غیریت یعنی تضاد درون استفاده کرد. یکی از علل خلط تعاریف بین تغییر و سایر مفاهیم از همین نکته برمیخیزد؛ پس، تعریف دقیقتری از مقولهی تغییر ـکه تا حدود بیشتری نسبت بهتعاریف دیگر جامع و مانع استـ عبارت است از: ربط متعین بهدو ماهیت، که مشروح آن عبارت خواهد بود از: ربط توسطیه بهنفی دو ماهیت بهتناسب یکدیگر و تعبیر فیزیکی آن عبارت خواهد بود از: نسبت غیر همزمانی و غیر هممکانیِ یک دستگاه مختصات (که منجر بهدگرگونی مختصات آن دستگاه خواهد شد).
در درسنامه آتی مباحثی پیرامون اصل تغییر خواهیم گفت که طی آن علت، سمتوسو، منشأ، غایت و... بیان خواهد شد.
یادداشتها
خاطرات یک دوست ـ قسمت سیوسوم
چند پاراگرافِ آخر از قسمت سیودوم
ملاقات بههم خورد و تنها من توانستم بهمادرم در اندک فرصتی برسانم که چیزی نگوید. او که قبلها هم چندبار بازخواست شده بود، در پیگیریهای افسران زندان چیزی را بُروز نداده بود. من را هم بهوسیله معاون زندان و افسر مربوطه با تحدید، بازپرسی کردند و نتیجهای عایدشان نشد. ملاقات را قطع کردند. احمد م.ع. (برادر اسماعیل از اعدامیهای سیاهکل) که خودش هم در جریانات مسلحانه فعال و زندانی شده بود در جریان قرار گرفت. او مسئول مراجعه بهافسر نگهبان و حلوفصل موضوعات بند ما بود . وی بهاتفاق آقای حجری به«زیر هشت» رفتند و بهشدت بهرفتار افسر نگهبان اعتراض کردند و مورد بلعیدن چیزی از جانب مرا رد کرده بودند. با مداخلهی رئیس زندان و بهدستور او ملاقات غیرحضوری را دایر کرده و فقط یک دیده بوسی آخر را اجازه دادند. در داخل بند هم زمزمه اعتصاب و اعتراض پیش آمد که بهسرانجام نرسید. بهنظر میرسید همه چیز رفع و رجوع شده باشد. با توجه بهجوّ بند تعداد کمی از افراد در جریان جزئیات حادثه قرار گرفتند. این مورد توسط مسئول زیر هشت بند و آقای حجری مدیریت شد.
ادامه مطلب...خاطرات یک دوست ـ قسمت سیودوم
چند پاراگرافِ آخر از قسمت سیویکم
اولین تبعیدیها از هر دو زندان شماره چهار و سه همزمان فراخوانده شدند و بهزندان برازجان اعزام شدند. در زندان شماره سه قصر همهی زندانیان برای بدرقه بهراهرو آمدند و در دو طرف آن صف بستند. با ریتم «هو، هو، هوشی مین» (ضرب تب، تب، تب-تب تب) دست میزدند. افرادی که برای اعزام فراخوانده شده بودند، از انتهای صف بهسمت درِ بند (زیر هشت) حرکت میکردند و با تک تک افراد دست میدادند و روبوسی میکردند. برخی میگریستند و برخی یاران همرزمشان را در بغل گرفته، میفشردند. روحیه همه خیلی بالا بود و با پاسخ رفتاری و کلامی کسانیکه بهتبعبد برده میشدند، بهدرود میگفتند. شعارها از جمله اینچنین بود: «امید بهپیروزی آتی خلق قهرمان».
ادامه مطلب...خاطرات یک دوست ـ قسمت سیویکم
چند پاراگرافِ آخر از قسمت سیام
عبدالحسین، مهندس مکانیک و اهل لنگرود؛ مردی دانا و کم صحبت، اما طنزگو بود. او ازهمهی افراد این گروهِ محاکمه مسنتر بود. برادرش عبدالرضا بیشتر در سایه قرار داشت.
عباس، دانشجوی رشتهی دامپزشکی بود. او را از بیرون زندان میشناختم. زمانیکه عباس تحت تعقیب و فراری بود، مدتی با ما زندگی میکرد. رابطه ما از طرف او و من لو نرفته بود. خیلی کتک خورده بودم که ارتباطات و اطلاعاتم را بگویم. از ارتباطهای من، فریبرز و احمد با اسم مستعار گفته شده بودند. فریبرز هفتهی قبل از من دستگیر شده بود و احمد حدود سه سال بعد دستگیر شد.
سی سال بعد، از احترام و اعتبار اجتماعی عباس در ایلام و اصفهان باخبر شدم. من اینطور خبر شدم که «او که در زندان بهلحاظ روحی آسیب دیده بود.» شاید هم بهاین نتیجه رسیده بود که با مبارزهی مسلحانه و سیاسی خداحافظی کند.»
ادامه مطلب...خاطرات یک دوست ـ قسمت سیام
چند پاراگرافِ آخر از قسمت بیستمونهم
البته غلام بعد از این مواجهه و توضیح خبری برایم شرح داد که لازم بوده اصل مسئله را با چند نفر درمیان میگذاشته و از این دو نفر برای تمایل بهمشارکت سئوال میکرده که حاضر بهفرار هستند؟ هر دو نپذیرفته بودند، اما عضو سلول یک (کسی که خبر را بهما میداد و علی را هم بهشهادت میگرفت) ضمن آرزوی موفقیت، قبول نکرده بود. ولی شخص سلول دیگر اساساً چنین اقدامی را ناموفق و بهشدت برعلیه جو زندان و در جهت تشدید سرکوب ساواک دیده بود. اما گویا غلام نتوانسته بود که مصلحتی با وی موافقت کند و ذهن او را از این ماجرا پَرت کند. مثلاً خودش را مجاب و موافق با ادله وی نشان دهد. شاید هم با وی بحث کرده بوده که من نمیدانم. در واقع، این رفیق ما حرکت را یک جوری «وِتو» کرده بود. اما موجبی برای کسی ایجاد نکرده بود. آن روز و آن شب همه جا را دو بار توسط مسئول بند بازدید کردند. مسئول نگهبان تذکر داد که درِ اتاقها(سلولها) اصلاً بسته نشود.
ادامه مطلب...خاطرات یک دوست ـ قسمت بیستونهم
چند پاراگرافِ آخر از قسمت بیستموهشتم
......
بیژن (هیرمنپور) با من مرتب وقت میگذاشت و برایم از تجارب و دانستههایش با دقت و گسترده میگفت. این پیوند گرچه بنا بر حادثهی جدایی ما ازهم و انتقال من از قزل قلعه دیری نپائید، اما عمق تأثیرات او را میتوانم بهیاد بیاورم که در تشخیصهای بعدی و انتخابهای آتیام تعیینکننده بود. وقتی از مجاهدین و رجوی صحبت شد، او برایم از احساس عمومی در دانشکده حقوق نسبت بهوی گفت: «در میان جمع دانشجویان شخصی مشکوک و غیرقابل اطمینان بود.» جز برخی از حداقلهای ارتباطی، همه از او دوری میکردند. و این گویا نه تنها از تیپ شخصیت و منشهای رفتاری نامتعارف او، بلکه از نگاهی نیز متأثر بود که «مییپنداشتند ساواکی است.»
ادامه مطلب...* مبارزات کارگری در ایران:
- فیل تنومند «گروه صنعتی کفش ملی»- قسمت دوم
- فیل تنومند «گروه صنعتی کفش ملی»
- بیانیه شماره دوم کمیته دفاع از کارگران اعتصابی
- تشکل مستقلِ محدود یا تشکل «گسترده»ی وابسته؟!
- این یک بیانیهی کارگری نیست!
- آیا کافکا بهایران هم میرود تا از هفتتپه بازدید کند !؟
- نامهای برای تو رفیق
- مبارزه طبقاتی و حداقل مزد
- ما و سوسیال دمکراسی- قسمت اول
- تجمع اول ماه می: بازخوانی مواضع
- از عصیان همگانی برعلیه گرانی تا قیام انقلابی برعلیه نظام سرمایهداری!؟
- ائتلاف مقدس
- وقتی سکه یک پول سیاه است!
- دو زمین [در امر مبارزهی طبقاتی]
- «شوراگراییِ» خردهبورژوایی و اسماعیل بخشی
- در مذمت قیام بیسر!
- هفتتپه، تاکتیکها و راستای طبقاتی
- تقاضای حکم اعدام برای «جرجیس»!؟
- سکۀ ضرب شدۀ فمنیسم
- نکاتی درباره اعتصاب معلمان
- تردستی و تاریخ، در نقد محمدرضا سوداگر و سید جواد طباطبایی
- دختران مصلوب خیابان انقلاب
- «رژیمچنج» یا سرنگونی سوسیالیستی؟!
- هفتتپه و پاسخی دوستانه بهسؤال یک دوست
- اتحادیه آزاد در هفتتپه چکار میکند؟
- دربارهی جنبش 96؛ سرنگونی یا انقلاب اجتماعی!؟
- دربارهی ماهیت و راهکارهای سیاسیـطبقاتی جنبش دیماه 96
- زلزلهی کرمانشاه، ستیز جناحها و جایگاه چپِ آکسیونیست!؟
- «اتحادیه مستقل کارگران ایران» از تخیل تا شایعه
- هزارتوی تعیین دستمزد در آینه هزارتوی چپهای منفرد و «متشکل»
- شلاق در مقابله با نوزایی در جنبش کارگری
- اعتماد کارگران رایگان بهدست نمیآید
- زحمتکشان آذری زبان در بیراههی «ستم ملی»
- رضا رخشان ـ منتقدین او ـ یارانهها (قسمت دوم)
- رضا رخشان ـ منتقدین او ـ یارانهها (قسمت اول)
- در اندوه مرگ یک رفیق
- دفاع از جنبش مستقل کارگری
- اطلاعیه پایان همکاری با «اتحاد بینالمللی در حمایت از کارگران در ایران»
- امضا برعلیه «دولت»، اما با کمک حکومتیان ضد«دولت»!!
- توطئهی خانه «کارگر»؛ کارگر ایرانی افغانیتبار و سازمانیابی طبقاتی در ایران
- تفاهم هستهای؛ جام زهر یا تحول استراتژیک
- نه، خون کارگر افغانی بنفش نیست؟
- تبریک بهبووورژواهای ناب ایرانی
- همچنان ایستاده ایم
- دربارهی امکانات، ملزومات و ضرورت تشکل طبقاتی کارگران
- من شارلی ابدو نیستم
- دربارهی خطابیه رضا رخشان بهمعدنچیان دنباس
- قطع همکاری با سایت امید یا «تدارک کمونیستی»
- ایجاد حزب کمونیستی طبقهی کارگر یا التجا بهنهادهای حقوقبشری!؟
- تکذیبیه اسانلو و نجواهای یک متکبر گوشهنشین!
- ائتلافهای جدید، از طرفداران مجمع عمومی تا پیروان محجوب{*}
- دلم برای اسانلو میسوزد!
- اسانلو، گذر از سوءِ تفاهم، بهسوی «تفاهم»!
- نامهی سرگشاده بهدوستانم در اتحاد بینالمللی حمایت از کارگران
- «لیبر استارت»، «کنفرانس استانبول» و «هیستادروت»
- «لیبر استارت»، «سولیداریتیسنتر» و «اتحاد بینالمللی...»
- «جنبش» مجامع عمومی!! بورژوایی یا کارگری؟
- خودشیفتگی در مقابل حقیقت سخت زندگی
- فعالین کارگری، کجای این «جنبش» ایستادهاند؟
- چکامهی آینده یا مرثیه برای گذشته؟
- کندوکاوی در ماهیت «جنگ» و «کمیتهی ضدجنگ»
- کالبدشکافی یک پرخاش
- توطئهی احیای «خانهکارگر» را افشا کنیم
- کالبدشکافیِ یک فریب
- سندیکای شرکت واحد، رفرمیسم و انقلاب سوسیالیستی
* کتاب و داستان کوتاه:
- دولت پلیسیجهانی
- نقد و بازخوانى آنچه بر من گذشت
- بازنویسی کاپیتال جلد سوم، ایرج اسکندری
- بازنویسی کاپیتال جلد دوم، ایرج اسکندری
- بازنویسی کاپیتال جلد اول، ایرج اسکندری
- کتاب سرمایهداری و نسلکشی ساختاری
- آگاهی طبقاتی-سوسیالیستی، تحزب انقلابی-کمونیستی و کسب پرولتاریایی قدرت...
- الفبای کمونیسم
- کتابِ پسنشینیِ انقلاب روسیه 24-1920
- در دفاع از انقلاب اکتبر
- نظریه عمومی حقوق و مارکسیسم
- آ. کولنتای - اپوزیسیون کارگری
- آخرین آواز ققنوس
- اوضاعِ بوقلمونی و دبیرکل
- مجموعه مقالات در معرفی و دفاع از انقلاب کارگری در مجارستان 1919
- آغاز پرولترها
- آیا سایهها درست میاندیشند؟
- دادگاه عدل آشکار سرمایه
- نبرد رخساره
- آلاهو... چی فرمودین؟! (نمایشنامه در هفت پرده)
- اعتراض نیروی کار در اروپا
- یادی از دوستی و دوستان
- خندۀ اسب چوبی
- پرکاد کوچک
- راعش و «چشم انداز»های نوین در خاورسیاه!
- داستان کوتاه: قایق های رودخانه هودسون
- روبسپیر و انقلاب فرانسه
- موتسارت، پیش درآمدی بر انقلاب
- تاریخ کمون پاریس - لیسا گاره
- ژنرال عبدالکریم لاهیجی و روزشمار حمله اتمی به تهران
* کارگاه هنر و ادبیات کارگری
- شاعر و انقلاب
- نام مرا تمام جهان میداند: کارگرم
- «فروشنده»ی اصغر فرهادی برعلیه «مرگ فروشنده»ی آرتور میلر
- سه مقاله دربارهی هنر، از تروتسکی
- و اما قصهگوی دروغپرداز!؟
- جغد شوم جنگ
- سرود پرولتاریا
- سرود پرچم سرخ
- به آنها که پس از ما به دنیا می آیند
- بافق (کاری از پویان و ناصر فرد)
- انقلابی سخت در دنیا به پا باید نمود
- اگر کوسه ها آدم بودند
- سوما - ترکیه
- پول - برتولت برشت
- سری با من به شام بیا
- کارل مارکس و شکسپیر
- اودسای خونین
* ترجمه:
- رفرمیستها هم اضمحلال را دریافتهاند
- .بررسی نظریه انقلاب مداوم
- آنتونیو نگری ـ امپراتوری / محدودیتهای نظری و عملی آتونومیستها
- آیا اشغال وال استریت کمونیسم است؟[*]
- اتحادیه ها و دیکتاتوری پرولتاریا
- اجلاس تغییرات اقلیمیِ گلاسکو
- اصلاحات اقتصادی چین و گشایش در چهلمین سال دستآوردهای گذشته و چالشهای پیشِرو
- امپراتوری پساانسانی سرمایهداری[1]
- انقلاب مداوم
- انگلس: نظریهپرداز انقلاب و نظریهپرداز جنگ
- بُرهههای تاریخیِ راهبر بهوضعیت کنونی: انقلاب جهانی یا تجدید آرایش سرمایه؟
- بوروتبا: انتخابات در برابر لوله تفنگ فاشیسم!
- پناهندگی 438 سرباز اوکراینی به روسیه
- پیدایش حومه نشینان فقیر در آمریکا
- پیرامون رابطه خودسازمانیابی طبقه کارگر با حزب پیشگام
- تأملات مقدماتی در مورد کروناویروس و پیآیندهای آن
- تاوان تاریخی [انقلابی روسیه]
- تروریسم بهاصطلاح نوین[!]
- جنبش شوراهای کارخانه در تورین
- جنبش مردم یا چرخهی «سازمانهای غیردولتی»
- جوانان و مردم فقیر قربانیان اصلی بحران در کشورهای ثروتمند
- چرا امپریالیسم [همواره] بهنسلکشی باز میگردد؟
- دستان اوباما در اودسا به خون آغشته است!
- رهایی، دانش و سیاست از دیدگاه مارکس
- روسپیگری و روشهای مبارزه با آن
- سرگذشت 8 زن در روند انقلاب روسیه
- سقوط MH17 توسط جنگنده های نیروی هوائی اوکراین
- سکوت را بشکنید! یک جنگ جهانی دیگر از دور دیده میشود!
- سه تصویر از «رؤیای آمریکایی»
- سه مقاله دربارهی هنر، از تروتسکی
- شاعر و انقلاب
- فساد در اتحادیههای کارگری کانادا
- فقر کودکان در بریتانیا
- قرائت گرامشی
- کمون پاریس و قدرت کارگری
- گروه 20، تجارت و ثبات مالی
- لایحه موسوم به«حق کار»، میخواهد کارگران را بهکشتن بدهد
- ماركس و خودرهایی
- ماركسیستها و مذهب ـ دیروز و امروز
- مانیفست برابری فرانسوا نوئل بابوف معروف بهگراکوس[1]
- مجموعه مقالات در معرفی و دفاع از انقلاب کارگری در مجارستان 1919
- ملاحظاتی درباره تاریخ انترناسیونال اول
- ممنوعیت حزب کمونیست: گامی به سوی دیکتاتوری
- نقش کثیف غرب در سوریه
- نگاهی روششناسانه بهمالتیتود [انبوه بسیارگونه]
- واپسین خواستهی جو هیل
- واپسین نامهی گراکوس بابوف بههمسر و فرزندانش بههمراه خلاصهای از زندگی او
- ویروس کرونا و بحران سرمایه داری جهانی
- یک نگاه سوسیالیستی بهسرزمینی زیر شلاق آپارتاید سرمایه